От х:

Днес в x:

Иван Беделев навъртя един век, посреща гости цяла седмица

Хасковлията Иван Беделев, който е роднина на известните музиканти Георги и Елена Беделеви от оркестър „Орион“, вече почти цяла седмица посреща гости и получава поздравления за рождения си ден. Точно на 31 декември той чества 100-годишнина, заобиколен от роднини, близки и познати. Днес на гости му отидоха представители на Тракийското дружество в Хасково – председателят Кирил Сарджев и секретарят на читалище „Тракия 2008“ Анета Георгиева. Гостите изненадаха с неочаквана визита столетника, който ги посрещна на крака. Прочетоха му поздравителен адрес от името на организацията, а жестът развълнува юбиляря, който се просълзи. Той пък ги почерпи с бонбони и сладкиши, защото тортата била поръчана за последния ден на старата година и вече изядена.

На изпроводяк гостите поднесоха и малък подарък на столетника – стенен часовник и календар, за да е винаги в крак с времето.

Иван Беделев е от първото поколение тракийски бежанци. Роден е в края на 1916 г. в село Доган Хисар (сега Есими). Заедно със семейството си се преселва в Хасково през 1924 г. По-късно започва работа в тютюневите складове, където приключва и трудовия му стаж. През годините е бил активен стотник на тракийските бежанци.

Сега бай Иван, както го наричат близки и познати, живее в Хасково със сина си Петко. Другият му син Никола Беделев пък е многократен републикански и балкански шампион по ориентиране.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    грешка
    11 0
    16:29, 4 яну 2017
    ДЕДЕАГАЧ е старото име на сегашен Александруполис. Желая здраве за столетника!
  • 2
    Па
    Павлов
    6 0
    13:34, 5 яну 2017
    А общината няма ли да се отсрами?
Последни новини