От х:

Днес в x:

Две общини празнуват вековния рожден ден на Трифон Видаркински

    Внимание, признателност и много топлина. Така започна празникът, посветен на 100-годишнината на Трифон Видаркински.
    Две общини-Минерални бани и Димитровград организираха честването. Но идеята за отпразнуването тръгва от ученик, станал във времето приятел на столетника. Вълчо Хубенов е от Димитровград и познава рожденика от 1954, когато започва стаж при него в Ремонтно-механичния завод Химкомбината.
     
    „Той ми е учител в моята професия-стругарството. Контактен, добър човек, влизаше и участваше редовно в производството. Голям професионалист, помагаше на работниците, на които беше началник. Учеше ни, споделяше ни своите знания и ни предаваше уменията си. Когато наближи столетието му, почувствах морално задължение да говоря с кмета на Димитровград да му направим голямо тържество, каквото заслужава“, сподели на Вълчо Хубенов. Именно той изпраща писмо до кметството в Димитровград с информация за своя приятел и учител и неговия наближаващ 100-тен рожден ден. Кметът на Димитровград се отзовава с радост към идеята и днес дойде лично да почете юбиляра. „Хора като нашия рожденик трябва да бъдат много ценени, почитани и уважавани“, каза кметът на Димитровград Иво Димов.
     
    Трифон Видаркински всъщност е родом от врачанското село Борован. Командирован е в Димитровград , където взема активно участие при монтажа на машините и пускането им в експлоатация на новостроящият се тогава Химически комбинат. Задомява се и остава да живее в града край Марица. Днес със съпругата си са част от хората в село Долно Брястово. 
    Домакин на празника му за юбилея днес е кметският наместник на Горно и Долно брястово Станко Янков. 
     
    Роденият на 3 февруари 1923 година има двама синове, от които единият е жив. Радва се на четирима внуци и четирима правнуци, но и на уважението на своите съселяни и съграждани.
    За юбилея си Трифон Видаркински посрещна много гости и получи прекрасни подаръци.  И той, и съпругата му не скриха вълнението си от личното уважение на кмета на Димитровград Иво Димов. Градоначалникът поднесе и на двамата подаръци, изпълнени с много символика. На рожденика Иво Димов подари лоза със заръката да я засади в двора си и с пожелание да доживее момента, в който да откъсне грозде от нея, а на съпругата му -Мария поднесе роза с пожеланието да краси дните й.
     
    Рожденикът получи от община Димитровград и красива торта под формата на книга, на чиято корица заглавието гласи, че в нея се разказва за столетния му живот. „Обичам много Димитровград и затова съм жител на този град, и така ще си отида от този свят. Димитровград е моята младост и остава завинаги в сърцето ми", сподели рожденикът пред кмета на града.
     
    Животът си измина толкова бързо, призна столетникът. Той е категоричен, че възрастните не трябва да дават съвети на младите, а само да бъдат до тях и да ги подкрепят. Все пак, казва, че хората трябва да водят умерен живот и да са трудолюбиви.
    „Радвам се толкова гости да имам днес. Това е щастие за мен. Радвам се, че мога да посрещна толкова хора на 100-годишния си юбилей“, обърна се към дошлите да го почетат Трифон Видаркински. А сред тях беше и председателят на Областния съвет на ветераните от Втората световна война Аврам Ниего. Двамата споделиха спомени от войната, в която са участвали.  От 15 септември 1943 год. Трифон Видаркински е войник в Първи армейски, артилерийски полк в София. Участва в първата и втората фаза на Втората световна война, заедно с двамата си братя Димитър и Спас.
    В деня на юбилея си той получи от Министерството на отбраната  почетен плакет. Подаръци имаше и от община Минерални бани.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини