От х:

Днес в x:

8-метрова сурвачка украси Младежкия център

    За здраве, берекет и празнично настроение, за 6-та поредна година пред Младежкия център деца и гимназисти идигнаха заедно пъстроцветната 8-метрова сурвачка.

    Направата на дряновицата е по идея на Школата по етнография към Младежкия център с ръководител Нели Арнаудова. С всяка изминала година обаче към работата по сурвакницата се включваха все повече и повече младежи и деца и от училищата в града.

    През тази година за направата на гигантската сурвачка още от сутринта работиха освен етнографите и гимназистите от Езиковата, гимназията по селско стопанство и транспорт, от Финансово-стопанската гимназия, около украсата се суетиха и връстниците им от гимназията по туризъм. Помагаха им и учениците от „Шандор Петьофи“ и „Св.св. Кирил и Методий“. Вълна за плодородие, семена и сушени плодове за берекет, червени конци за здраве традиционно бяха накичени на дряновите пръчки, който пък са символ на новото начало и здравето.

    За втори път тази година около мястото, където беше издигната сурвачката гигант, бяха подредени десетки по-малки.

    За първи път обаче дряновиците, изработени от над 20 училища и детски градини в общината, се разпродаваха благотворително.

    Събраните средства от продажбата им ще отидат за лечението на 10-годишната Никол от училище „Св.Климент Охридски“, която страда от юношески полиартрит с множествена локализация.

    За труда по направата на сурвачките всички участници получиха от Младежкия център Благодарствен адрес.

    Дряновиците ще бъдат изнесени за продажба на 28, 27 и 29-ти декември в центъра на града.

    Тази вечер празничната програма на Младежкия център продължава със спектакъла „12 коледни картички“. В него чрез видео, визитки и на живо ще се представят всички 12 състава и формации на младежкото културно-образователно средище.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ли
      Лили
      0 -1
      08:38, 23 дек 2016
      дрянови пръчки, които са символ-който се отнася за пръчка, а за пръчки се казва които.
    Последни новини