От х:

Днес в x:

Обучават приемните родители за отглеждане на деца с увреждания

    Заявилите желание аз приемни родители да имат знанията и умения за грижа и към деца с увреждания предвижда планът за действие в Националната стратегия за деинституализация на децата у нас. Основните моменти от нея представи в Хасково изпълнителният директор на организацията „Надежда и домове за децата“-клон България, участвала в работните групи по актуализирането на плана за действие по стратегията, Георги Симеонов.

    Тепърва обаче ще трябва да се създаде система за обучение на приемните родители, за да се могат да се справят, когато вземат дете с увреждания, подчерта Симеонов и посочи, че практиката за избиране на дете до 3 годишна възраст трябва да бъде прекратена. Той е категоричен обаче, че за тези родители ще трябва повече финансов ресурс за отглеждането на децата, както и специално подкрепа. Симеонов даде пример с организацията, която ръководи и факта, че след тяхната подкрепа, вече над 50 семейства се грижат за деца с увреждания. 12 от професионалните приемни родители отглеждат деца със синдрома на Даун.

    Експертът подчерта приемното семейство като важна стъпка за реинтеграцията на дете в биологичното му семейство, след решаване на проблемите там. Той е категоричен, че на Центровете за настаняване от семеен тип трябва да се гледа като последна възможна инстанции от страна на институциите, които работя по закрила на детето, а водещи трябва да са опитите за настаняване в семейна среда.

    В Националния план за действие е разписано и приоритетното настаняване в приемни семейства на децата до 3-годишна възраст.

    20 нови центрове с по 8 места в тях ще бъдат разкрити в страната за деца с увреждания и необходимост от постоянна медицинска грижа.

    Към Многопрофилните болници ще има и Центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, се предвижда още в Стратегията. В тези центрове освен при хоспитализиране на децата, техните родители ще имат свое място в клиниката и ще могат да остават с тях.

    Тази социална услуга обаче ще заработи в пълния си капацитет първоначално във Варна, Стара Загора и Бургас. Изборът на тези градове стъпва върху статистиката за високия брой деца с тежки диагнози, обясни Симеонов.

    В останалите областни градове, като Хасково, услугата ще се предлага само в консултативния й вид.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини