От х:

Днес в x:

Най-уязвимата група: 3000 са децата с комуникативни нарушения в яслите и детските градини и 4000 - в училищата

Около 3000 са децата с комуникативни нарушения в яслите и детските градини и около 4000 - са в училищата. Това каза Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Тя откри кръгла маса на тема „Превенция на насилието и злоупотребата с деца с комуникативни нарушения“. Събитието е организирано от ДАЗД.

Вярвам, че всички тук, които сме на тази кръгла маса, споделяме една обща кауза – да направим една среда по-защитена и по-безопасна за всички деца и най-вече за децата с увреждания, на които смятам, че всички ние, възрастните, сме длъжници - на тях и техните близки, каза Иванова.

Тя отбеляза, че правата на децата с комуникативни нарушения са част от приетата през януари от Министерския съвет Национална програма „Превенция на насилието и злоупотребата с деца“, както и планът за нейното изпълнение. Екипът на ДАЗД следи стриктно изпълнението на мерките в тази програма, в този важен за държавата стратегически документ, част от който са правата на тези деца, добави Иванова.

Тя обясни, че са били събрани и обобщени редица данни от неправителствени организации, държавни институции. ДАЗД е подготвила актуален доклад с данни за ситуацията в България и за това как се спазват и гарантирани ли са правата на тези деца.

Смятаме, че в България трябва да бъде изградена една система за нуждите на тези деца, за тях трябва да има подготвени специалисти, които да ги обучават и образоват, и да повдигнем темата за повишаване на информираността в обществото, посочи председателят на ДАЗД.

Според председателя на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Деница Сачева темата е изключително интересна и все още доста слабо развивана в политиките в различните ведомства и министерства. Тя пое ангажимент добрите идеи и предложения за законодателни промени да бъдат внесени и съответно да се търси механизъм за тяхното приемане и внедряване в практиката.  

Елка Налбантова, заместник-министър на труда и социалната политика, отбеляза, че изследвания показват, че децата с увреждания са по-уязвими на насилие, както и че са по-малко запознати с възможностите за търсене на помощ, когато попаднат в ситуация на насилие, в сравнение с децата без увреждания. Когато говорим под общото словосъчетание "деца с увреждания" и "деца със специални образователни потребности" и визирайки децата с комуникативни нарушения, ние говорим за възможно най-уязвимата група, обясни тя.

Заместник-министърът добави, че в Министерството на труда и социалната политика са предвидили редица мерки в Националния план за прилагане на европейска гаранция за детето. Тя коментира, че се радва, че съществува и националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, инициирана от ДАЗД. Налбантова каза, че се планира нова програма за превенция и интегрирана подкрепа на деца, преживели насилие.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини