От х:

Днес в x:

Шестгодишно дете в болница, пребито от пастрока си. Сигнал подал кметът

Пребитото от пастрока си момченце от разградското село Хърсово е било нападнато седмица преди подаването на сигнала за това. Майка му не е подала такъв. Сторил го е кметът.

Това става ясно от отговор на Агенция "Социално подпомагане" след въпроси на OFFNews.

По-рано днес от Областната дирекция на МВР в Разград съобщиха, че детето е настанено в болница с травми по главата и тялото, след като е пребито от 48-годишния си пастрок.

АСП уточнява, че детето е 6-годишно (първоначалната информация гласеше, че то е на 5 г.). Разминаването най-вероятно се дължи на факта, че момченцето е без лични документи. 

Сигналът е постъпил в дирекция "Социално подпомагане" в село Самуил в събота вечерта, 21 октомври, от кмета на Хърсово. Незабавно служители на дирекцията посетили дома. Поискали и съдействие от полицията. При огледа са установени видими следи от побой над 6-годишното дете, нанесен преди около седмица. Веднага след това социалните работници откарали майката и детето в Разград за преглед, за да бъдат установени уврежданията и има ли риск за здравето и живота му. Още същата вечер детето е хоспитализирано заедно с майка си. Прегледано е от съдебен лекар, невролог и други специалисти.

На 23 октомври е свикан Координационен механизъм с представители на полицията, общината и доставчик на социална услуга. Уведомена е Районна прокуратура, която е образувала проверка.

Общината е съдействала за бързо изготвяне на лични документи за детето. След като то бъде изписано, ще бъде взета мярка за закрила, тъй като е установено, че детето е в риск. На момченцето ще бъде предложена помощ от психолог.

Днес е внесена молба за защита на детето по Закона за домашното насилие в съда. Майката е консултирана за възможно съдействие от страна на социалните работници за подаване на молба до съда за незабавна защита и за нея.

От отговора не става ясно дали и майката е жертва на насилие, както и защо не е бил подаден сигнал в продължение на една седмица. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини