От х:

Днес в x:

ЦИК няма отговор по казуса с предложени за заличаване адресни регистрации

Окончателните избирателни списъци вече са отпечатани от ГРАО, а ЦИК няма отношение по този въпрос. Така Росица Матева от ЦИК коментира проверката, иницирана от правителството на адресите, на които са регистрирани повече избиратели наведнъж. От ЦИК разбрали за проверката от медиите.

Как ще се процедира, ако при проверките за адресни регистрации, назначени от областни управители, бъдат заличени, хората ще фигурират ли в избирателните списъци и ще могат ли да гласуват?

На този въпрос говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева не успя да отговори по време на брифинг. Казусът е важен и интересен поради инициатива на Министерството на регионалното развитие и Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която публично се развива от няколко дни. 

Наскоро Министерството на регионалното развитие (МРРБ) съобщи, че е сезирала премиера Николай Денков за съмнителни адресни смени в около 340 населени места и настоя областните управители да направят проверки. Допълнително министерството разпространи информация за свръхнаселени адреси, като сред най-впечатляващите примери е къща с 652-ма души. В резултат областни управители може да предложат за заличаване някои от адресните регистрации.

Така се очертава следната противоречива картина: адресни смени в нарушение може да бъдат анулирани, но избирателните списъци, които се дават на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), са разпечатани със старото положение.

Росица Матева даде да се разбере, макар и да не го изрече, че не одобрява действията на МРРБ, тъй като не са съобразени със сроковете в Изборния кодекс: "Съгласно чл. 405а от Изборния кодекс преди общи местни избори кметовете трябва да извършат проверка шест месеца преди изборите за направените нови регистрации една година назад. Тази проверка трябва задължително да приключи три месеца преди изборния ден. Повече коментари не трябва да правя", обяви говорителят на ЦИК.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини