От х:

Днес в x:

Секциото влияе на човешката еволюция

Секциото би могло да спаси живота на бебета, твърде големи, за да се родят по естествен път – или в случай но други усложнения. Оказва се обаче, че то влияе и на човешката еволюция, твърдят учени.

В миналото, по-големите бебета и майките с по-тесни тазове умираха при раждане. Благодарение на Цезаровото сечение, сега вероятността това да се случи е далеч по-малка. Това обаче означава и, че рисковият ген водещ до по-тесен таз се предава на бъдещите поколения.

Случаите, при които бебето не успява да мине през родовия канал са се увеличили от 30 на 1000 през 60-те години на 36 на 1000 в наши дни заради Цезаровото сечение. Значително увеличение в рамките на едва половин век.

“Без съвременните медицински интервенции подобни проблеми често биха имали летален изход, от еволюционна гледна точка”, казва теоретичният биолог Филип Митъроекър. “Целта ни не е да критикуваме медицинските интервенции, но те оказват ефект върху еволюцията”, добавя той.

Екипът използвал математически модели, базирани на проблемните раждания, за да направят изчисленията си.

Нужни са повече детайли обаче, за да бъде потвърдена връзката между секциото и еволюцията, но според ученият би било добре да звемем под внимание, ефектът, който оказва нарасналия брой Цезарови сечения.

Намесени са няколко противоречиви еволюционни сили, смятат учените и наричат явлението “акушерска дилема”.

Дилемата се състои в това, че колкото по-голямо е новороденото, толкова по-големи са шансовете му да оцелее. В същото време, жените са еволюирали и сега са с по-тесни тазове, което подпомага изправената походка и намалява риска от преждевременно раждане.

И двете еволюционни тенденции целят по-добро здравословно състояние на бебетата – но между тях се създава конфликт.

“Тенденцията да се раждат по-малки бебета вече е в миналото заради практиката да се извършва секцио”, казва Митъроекър

Важно е да се отбележи, че екипът не критикува Цезаровото сечение. Тяхното изследване касае потенциалния ефект на тази практика върху обществото в дългосрочен план. Те не се опитват да разубедят никого.

“Належащият въпрос е какво ще се случи в бъдеще”, казва Митъроекър.

Изследователите биха искали да инициират дискусия за допустимия брой на Цезарови сечения. Според Световната здравна организация, тази процедура трябва да се извършва на 10-15% от жените, ако искаме да гарнитарме доброто здравословно състояние на майките и бебетата.

Учените обаче далеч не са толкова категорични относно плюсовете и минусите на секциото. То често се свързва с повишен риск от затлъстяване, но никой не може да обясни защо. Съществуват и доказателства, че начинът, по който се раждаме може да повлияе на развитието на мозъка – поне при мишките.

Едно нещо обаче е сигурно – Цезаровото сечение е спасило много животи.

За бъдещите майки е важно да вземат информирано решение.

Що се отнася до бъдещето, изследователите не очакват естественото раждане да изчезне скоро.

Според тях тенденцията все повече бебета да се раждат със секцио ще продължи, но с по-бавни темпове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини