От х:

Днес в x:

Подновиха строителството на най-големия манастирски комплекс в околията

    Параклисът „Свети Мина“ в местността „Дурхана“ край Димитровград се оказа тесен в днешния християнски празник. Още от сутринта десетки миряни влязоха в храма за сутрешната тържествена литургия, която отслужи архиерейският наместник отец Георги Тодев. Всеки от молещите се запали свещ и се помоли през иконата на чудотвореца, който се счита за покровител на сираците и бездомните. Сред тях беше и 84-годишната Тонка Кирилова от Димитровград, която още като дете – на 13 г., останала пълен сирак, след като родителите й починали в рамките на една година. Самата тя признава, че Господ и Свети Мина й дават здраве и сила, както и на сина й, внуци и правнуци. „Свети Мина разваля лошите работи. Каквото и да ме заболи и като се помоля вечер и на сутринта е минало“, разказа леля Тонка, която е родом от хасковското село Въгларово.

    Дошлите в божията обител имаха възможност да вкусят от постния фасул, както и да пият от аязмото вода, която според вярванията е лековита. „Всичко лекува“.

    Докато траеше молитвата в параклиса, бригада строители работеха по довършването на големия манастир. Комплексът съществува още от турско време, след което е бил разрушен. През 1993 г. малкият храм е вдигнат отново за празника на Свети Мина. Построен е край лековита вода, която била открита от баба Василка Славова от село Добрич, която получила видение. Няколко години по-късно започва и подновяване на манастира, но заради липса на пари не е довършен и строителството беше замразено години наред. Сега строителните дейности са подновени и част от манастира вече има покрив. „Това се случи благодарение на църковното настоятелство, спомоществователи от града и от страната, които помогнаха финансово“, каза отец Георги Тодев. Нагласите са до края на зимата и останалата част от покрива да бъде довършена.

    Средствата обаче няма да са достатъчни за цялостно довършване на манастирския комплекс. В тази връзка свещеникът призова всички съпричастни към това дело да помогнат.

    В инициативата за събиране на средства се включили студио „Мания“, които организират благотворителен концерт на 29 ноември в театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград.

    Манастирският комплекс ще е най-големият в хасковска духовна околия.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини