От х:

Днес в x:

Кметският отчет за една година управление на община Хасково

Първата ни задача беше финансовото оздравяване на общината, заяви Добри Беливанов. Той посочи, че е заварил общината с дълг от 10 милиона лева при лихва 4,85 %, ливеният процент вече е предоговорен на 1,25 % и до края на периода на изплащане общината ще спести повече от 800 хиляли лева от лихви по кредита. Издължен е заемът към фонд „Флаг“ за 190 345 лева. Новото управление на община Хасково наследи наказателна санкция от милион и 200 хиляди лева за извършени нарушения от предишното ръководство при реализирането на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Хасково“. Тази година вече са погасени 629 000 лева от санкцията. В проекта участват и общините Димитровград и Минерални бани . В полза на общината е издаден и изпълнителен лист срещу другите две общини, които трябва да заплатят своята част от санкциата съответно 417 000 и 46 000 лева. Община Минерални бани вече е внесла 40 000лева.

Общината има наложена санкция и за проекта за изграждането на пътя Хасково-ханче Клокотница заради неспазване на законовия ред от предишното управление на общината за над 378 000 лева.

Заварен е и договор за асфалтиране за 5 милиона лева който не беше обезпечен. Със свое постановление правителството отпусна 2 милиона лева на Хасково, за да покрием този договор, очакваме и други три милиона, отново с постановление на правителството.

До тази година за поддръжка на улично осветление се плаща по 35 хиляди лева месечно на външна фирма или около 400 000-годишно. Този договор изтече, не е подновен. Работата е възложена на новосформирано звено към ОП „ Екопрогрес“, чиято издръжка на месец е 25 000 лева, или годишно се спестяват около 100 000 лева.

Община Хасково е една от първите, които обявиха обществена поръчка и излязоха на свободния пазар на ток, постигнатите цени на търга показват, че ще се икономисва около 20 % от плащаната досега сума.

За деветмесечието на 2016 година постъпленията от имуществени и други данъци са в размер на 7 916 922 лева при план от 8 435 000 лева или изпълнение от 93,86 %. За същия перод на миналата година са отчетени 7 076 038 лв. Имаме ръст на приходите, въпреки че премахнахме неформалната заповед на предишния кмет да не се обслужват граждани, които не са си платили задълженията, каза Беливанов.

В Хасково вече се санират 72 блока по националната програма. Има регистрирани общо 250 сдружения на собствениците, което нарежда Хасково на първо място в страната.

Тази година стартира реализацията на ОП „Региони в растеж“. 27 милиона е сумата по тази програма. От тях 17 милиона лева са за образователна инфраструктура. Вече стартира ремонта в две училища и 4 детски градини. След проведените търгове от тази сума бяха спестени 3 милиона лева, които през 2018 година ще бъдат вложени в направата на парк на мясотто на бивш военен имот предоставен на общината от МО. Там се намира паметникът на 10 родопски полк, там има и една сграда, за която има идея да се превърне в музей . Идейният проект на парка вече се изработва.

По Националния доверителен екофонд общината ще ремонитра детска градина „Незабравка“ за над 631 хиляди лева.

На един милион и 400 хиляди лева е оценен проекта за ремонта на сградата на ПГДС „Цар Иван Асен Втори“ по приоритетна ос “Регионална образователна структура“

Общината работи активно по няколко проекта със социална насоченост. 500 000 е стойността на проект „Шанс в дома“. Той обслужва 200 души, част от тях с увреждания, други над 65 години. По проекта са наети 40 лични и социални асистенти, психолози, социални работници.

Половин милион лева е и стойността на проект „Шанс за нашите деца“, насочен към деца и семейства в риск, деца от бедни семейства, така също уязвими групи в това число деца с увреждания. По този проект са наети 24 души.

По програма за младежка заетост са наети 70 души.

350 човека получават „топъл обяд“ в рамките на проект за над 130 000 лева. От тях 251 са в селата на общината, за първи път се доставя храна на социално слаби в селата от общината.

Спечелен е и проект за изграждане на асансьор в Регионална библиотека за 145 хиляди лева, очаква се откриването му да е до края на годината.

800 000 лева е стойността на проект „Пъстро етно“, в който общината участва заедно с две училища и едно сдружение. Целта е да се адаптират децата от малцинствата в училище.

Една от важните задачи на общинската администрация беше газифицирането на Хасково. Проведохме срещи между представители на фирмата, газифицираща Хасково и представители на бизнеса, които преминаха при сериозен интерес и от двете страни . Съдействаме за бързото придвижване на необходимите документи. Осигуряваме популяризирането на газификацията и сред битовите абонати. Основно сме насочили вниманието си за газификацията на обществени сгради. Газифицираме Начално училище „Г.С Раковски“ и подменяме на отоплителна инсталация в сградата. Досега то бе единственото в града, което се отоплява на твърдо гориво.

Газифицирахме ГПЧЕ „Проф. Д-р Асен Златаров“, Регионална библиотека „ Христо Смирненски“, СУ ‚Васил Левски“ , ОУ“Н.Вапцаров“. Ще бъдат газифицирани Детска ясла – ОДЗ №18, ОП „Младежки център“, ОДЗ №16 „Славейче“, ОДЗ №3 „Зорница“.

Извършени са ремонти на отоплителните инсталации в детските градини “Ян бибиян”, “Звънче” , Дом “Марина”, ОУ “Христо Смирненски” и други.

Над 9 хиляди квадратни метра асфалтова настилка е положена от Общинското предприятие „Екопрогрес“ и са ремонтирали около 4 хиляди квадратни метра тротоари. Положени са над 1100 метра градински и близо 1500 метра улични бордюри. Направени са 519 квадратни метра бетонни настилки и 5360 квадратни метра трошено каменни настилки. Ремонтирани са тротоарите около 7 блока в квартал Бадема, така също тротоарите по улиците „България“, „Странджа планина“, „Пловдивска“, бул.“ Г.С. Раковски“, ул “Георги Кирков“, около Бизнесцентъра, улиците “Цар „Самуил“, булевард „България“, ул „ Добруджа“, „Генерал Колев“, „Юрий Венелин“, “П.Р. Славейков“, “Драгоман“, около църквата „Света Богородица“, около областна администрация.

Направен е ремонт на улиците „Васил Левски“, „Панорама“, „Съединение”, „Орфей“, „Антим Първи“, „Самуил“, „ Бяло море“, „Генерал Карцов“, „Зайчар“, „Средна гора“, „Просвета“, „ Каменец“, „Оборище“, „ Клокотница“, „Ястреб“, „Битоля“, „Бачо Киро“.

Десет улици в хасковския квартал Болярово вече са асфалтирани, това е първото полагане на асфалт от повече от 50 години насам, някои от улиците не са били асфалтирани никога. Ремонтирани са улици, на които има изградена канализация. Общата дължина е повече от 2 километра. През 2016 година са ремонтирани улици и междублокови пространства за над 1 милион и 850 хиляди лева / ремонтни работи има на междублокови пространства до ул.“Ком“, ул.“Кавказ“, ул.“Сърница“, ул.“Одрин“ - тротоари и междублокови пространства, бул. “Васил Левски“ в участъка от бул.“Съединение“ до ул.“Единство“, ул.“Панорама“, ул.“Охрид“.

С останали от снегопочистването около 62 хиляди лева бяха ремонтирани улици в селата и общинската пътна мрежа

Изравнени и чакълирани за над 57 хиляди лева са ул. "Места", ул."Лилия", в кв. "Кенана"; ул. "Големият камък", кв. "Остров Куба"; улица покрай Пловдивски гробищен парк; пространството м/у ул."Тунджа" и ул."Асенова крепост" ; пространства в новите вилни квартали, в "Орфей"ІІІ; пространства в кв."Република"; ул. "Жасмин", кв. "Кенана"; пътища в гробищен парк, с. Тракиец; улици в с.Тракиец; път гробищен парк с.Текето;

Ремонтиран е покривът на кухненския блок на детската градина в село Стамболийски и покривите на детските градини във Войводово и Узунджово.

Сключен е договор с държавен фонд „Земеделие“ за училищна схема за доставка на плодове и зеленчуци за ученици от 1 – 4 клас за училищата в община Хасково. Сключени са договори и по стартиралата училищната схема за доставка на мляко и млечни продукти.

Три нови площадки с фитнес уреди на открито оборудваме в Хасково на стадион „Младост“ , „Ямача“ и на „Кенана“.

За ремонти в селата от общината са изразходвани 250 000 лева, от тях 200 хиляди за инфраструктурата. За сравнение постъпленията в селата от данъци и такса битови отпадъци е 300 000 лева.

От Министерстото на спорта се очакват 300 хиляди лева за ремонт на тревното покритие на стадион Хасково, като процедурата се движи от министерството. След ремонта на терена на стадина ще ремонтираме и лекоатлетическата писта около него. Планираме ремонт и на стадион „Младост“. В момента ремонтирахме тоалетните и канализационната мрежа, уточни Беливанов.

Активно се работи по социалните проекти . Трима социални раобтници са наети по проект „Приеми ме“. Утвърдени са 4 нови приемни семейства

Сменена е дограмата в Дома за вързастни хора със сетивни увреждания на „Кенана“, отоплението вече ще бъде с климатици по спечелен проект за 20 хиляди лева. Със собствени средства е подменена дограмата в коридорите.

Закупени са 14 телевизора за лежащо болните в дома за възрастни хора на Кенана, за да се подобрят условията на живот в дома.

Осигурено е финансиране на 17 процедури „Ин витро и Ин виво“ на семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на Община Хасково

Разкрита е нова социална услуга - Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания. Капацитетът на услугата е 10 деца и младежи с 8 души персонал

Изготвена е актуална здравна карта на здравните заведения и здравните кабинети по селата на община Хасково

Разработен е регистър на Клубовете на хора с увреждания и пенсионери от Община Хасково, които получиха субсидия от Общината.

От министерството на отбраната получихме безвъзмездно пет обекта. На улица „Булаир“ над ДНА ще направим градски парк, съчетан с паметника на Десети Родопски полк и евентуално военно исторически музей. Започваме подготовката за възлагане проектирането на парка, както това ще стане с икономисаните 3 милиона лева от обществените поръчка за реомонт на образователна инфраструктура по ОП „ Региони в растеж“.

Една от най-големите проидобивки на Хасково е военното летище до село Узунджово, предоставено на общината от Министерството на отбраната. Планираме изграждането на индустриална зона. Възложихме разработването на бизнес профил на зоната. Приехме Наредба за стимулиране на инвестициите, в която е заложено закупуване на терени в индустриалната зона по пазарни цени. Има интерес от инвеститори за този проект. Няколко фирми са правили огледи, също има определен интерес и за летището.

Подготвя се и разработването на общ градоустройствен план на града с пътно-транспортна схема. Предстои обявяването на конкурс за избор на проектанти.

Обявена е поръчка за зимното поддържане на пътищата в Хасково и общината на стойност 450000 лева.

Работи се по закриване, техническа и биологична рекултивация на старата клетка на сметището в с. Гарваново на стойност 2 829 000 лева.

Изработва се проект за доизграждане на канализационната мрежа за отпадни води в кв. Болярово на стойност около 50000 лева.

Изготвя се инвестиционен проект за реконструкция, корекция и възстановяване на проводимоста на река Хасковска - участък запад, на стойност 20000 лева.

Изгражда се водопроводна мрежа в с. Маслиново - първи етап, на стойност 100 000 лева. Това е единственото село в общината, което до сега няма водопровод.

Работи се и по изпълнение канализацията за отпадни води на улица „Тимок“ на стойност 238000 лева.

За ремонт на общинската пътна мрежа са изразходвани 970 000 лева. Извършен е ремонт на пътя с. Корен – с. Елена, отклонението за с. Динево и други междуселски пътища.

В селата на общината са вложени 264 000 лева от тях 66 500 са за граждански договори за почистване и поддържане на улици, тротоари обществени площи.

Изкърпени са улици в селата Гарваново, Гълъбец, Клокотница, Козлец, Криво поле, Стамболийски, Николово,Малево, Маслиново, Широка поляна за общо 65 500 лева.

Ремонтирана е канализация в Малево за 22 200 лева. Ремонтът на покрива и стълбището на кметството в село Манастир е струвал 30 000 лева. Ремонтирано е и кметството в Орлово за 21 882 лева. В Конуш ремонтът на кметството и почистването на улици са за над 17 000 лева .

В Стамболийски има извършен ремонт на детската градини и детска площадка за повече от 14 хиляди лева. Облагородяване на парка във Войводово е за повече от 5 000 лева.

Ремонти и детски площадки са направени и в селата Стойково, Тракиец ,Текето, Узунджово и Клокотница.

Тече обществена поръчка за укрепване стената на реката в село Гарваново за над 50 000 лева.

В съответствие с предизборните обещания преди година това обновяване на инфраструктура е чрез външно финансиране.

Общината има отлични отношения както с областния управител Станислав Дечев, така и с народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, голяма част от свършената работа е с тяхно съдействие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (34)

  • 1
    76
    76 процента
    42 -20
    18:03, 10 ное 2016
    Гладна мечка хоро не играе.Бедни сме.Отркиите работни места.Къде са младите?
    • Св
      Светлозарa
      39 -27
      18:20, 10 ное 2016
      Г.И ги изпъди кво се чудиш
    • Ее
      Еерс
      16 -25
      20:36, 10 ное 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Не
    не сериозно е ...
    49 -34
    18:10, 10 ное 2016
    Писания, писания пък накрая нищо! Беднотия и мизерия да се наричате ! Нови заводи, фабрики или инфраструктура .. нищо ! Глезли, мързелани, нахакани некадърници по кабинетите ! Що се излагаш Беливанов ти поне си възрастен човек ????
    • Та
      ТаШакаЗулу
      44 -34
      18:14, 10 ное 2016
      Стани ти кмет бе лейко куха и оправи всичко за една година
  • 3
    Лю
    Люба
    33 -39
    18:12, 10 ное 2016
    Браво! Така се работи! За една година повече от 16... Виж коментара
    • Ом
      омега
      41 -26
      18:44, 10 ное 2016
      Покажете къде са тези инвестиция бе,стига сте лизали само.Санираните блокове всичките са с косури,хората взеха да се разочароват.И хасково нет.стига си се мазнил в един ден 3 статйи как кмета давал отчет за постигнатите резултати.Аз и съпругата ми лично нищо не сме усетили от тези блага които валят от една година в хасково
  • 4
    Лю
    Люба
    27 -39
    18:15, 10 ное 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
    Мо
    Моли
    39 -39
    18:20, 10 ное 2016
    Като ви чета коментарите нищо от статията не сте прочели ами само сте "дошли" да злорадсте
    Беливанов е страхотен кмет. Всичко което не можеше да свърши бившия кмет той се опитва да навакса. Благодарим г-н Беливанов за прекрасното управление.
  • 6
    Ба
    Бахтияр Сербезов
    38 -30
    18:31, 10 ное 2016
    Тези хора ни дадоха комфорта да забравим какво беше преди.... Плюйте, ама това до никъде няма да ви доведе. Баси тъпата държава!
  • 7
    Ми
    Мим
    36 -32
    18:47, 10 ное 2016
    Браво на кмета! За първи път в община Хасково има прозрачност на действията, бюджета и търговете. Продължавайте все така, не съжаляваме, че избрахме Вас и ГЕРБ!
  • 8
    Со
    Соня
    34 -26
    19:08, 10 ное 2016
    Най накрая някакво развитие в нашия град след 16 години еднолично управление!
  • 9
    Ko
    Koko
    30 -24
    19:20, 10 ное 2016
    За първи път Община Хасково има такава прозрачност на управление и всеки има достъп до информация. Няма го задкулисието, което до скоро цареше! Продължавайте все така! Не съжаляваме, че Ви подкрепихме.
  • 10
    77
    77777
    29 -22
    19:23, 10 ное 2016
    Браво на Беливанов! Така се работи!
  • 11
    Пу
    Пурко
    29 -29
    19:30, 10 ное 2016
    Няма какво да се лъжем сега.... ГЕРБ МЕРБ в Хасково се вижда светлина. Няма как да станем Лондон ЗА 1 година ама се вижда че се полагат усилия. Няма перфектна власт на света но тази е работеща и съвсем скоро ще се видят усилията,,,,
  • 12
    Ан
    Андрей Вълчев
    23 -31
    20:35, 10 ное 2016
    Браво , Община Хасково!!! Чудесен ръководен екип... Виж коментара
  • 13
    Em
    emc2
    32 -22
    20:59, 10 ное 2016
    Айде кмете, и ти след ******* след 3 дни ;)
    • Ст
      Странен
      20 -9
      23:11, 10 ное 2016
      Високопарно думи, добре че Диана Иванова е дала речт на кмета.. Ама нищо за родата и брат'чедите
  • 14
    Te
    Teo
    20 -10
    23:54, 10 ное 2016
    Стига с простотии. Та Диана едва ли знае тези неща, които говори кмета. Пр-те са там да се връцкат. Сигурно е мацка с 10 см ток, разнася клюки и кафе. Айде сега казали му. Човека кмет е сериозен! Аз към ходил на приемен ден. Не ми свърши това което искам-общинско жилище. Не защоте не иска а защото не отг на условията,прододено друго жилище. Изключително диалогичен,точен кмет. Жив и здрав да си кмете Беливанов!
  • 15
    A
    a
    20 -7
    01:07, 11 ное 2016
    9000 квадрата асфалт....ако го пресметнеш е равно на 1 км дълга улица и 8-9 м широка.на фона на целия град е абсолютно нищо
  • 16
    Ха
    Хайде
    17 -5
    06:52, 11 ное 2016
    Хайде бе кмете - погледни и към некадърните и злобни директорски на училища. Какъв е тоя ценз, на селскостопански труженички спуснати на директорския пост,колкото за някакъв стаж в образователната система. И после хоп - конкурсче тук, конкурсче там - където мине с "отблагодаряването". Пък след това почва великата ера на терора и назначенията по другарски. Да не говорим, че такива личности нямат елементарна култура на поведение, на комуникация,пляснати са в устата, нямат никакви качества да водят колектив, да мотивират хората и да създават условияза работа, освен на своето обкръжение от "дружки за момента".
  • 17
    Д.
    д.р Василев
    15 -2
    11:29, 11 ное 2016
    Не мога да разбера кой системно търка смислените и неизгодни за кмета коментари.
  • 18
    Па
    Пацо
    5 -8
    11:36, 11 ное 2016
    Някои работи не стават веднага, нека да им дадем още време, трябва да сме толерантни. Имам препоръка фитнес уредите които се разполагат да бъдат с повече функции, а не само висилка и успоредка, да се направят още алеи за бягане около стадиона и да се постави и там осветление. Друго - Хасково е областен град, който няма закрит басейн, не знам какво още се мотат за басейна на цигарената, че не го направят общински. Спортът. културата и образованието трябва да са приоритет за младите хора. Плуването е хубав спорт, трябва децата от малки да се учат да плуват. Друго - центъра е препълнен от хазартни зали, не знам дали е в правомощията на общината да ги премести в покрайнините на града, дайте им един парцел под наем, имат достатъчно пари да си построят зали за хазарт, ако зависи от мене хазарта дори и трябва да се забрани. Имате много работа за вършене, не се офлянквайте , а действайте :)
  • 19
    На
    народа
    18 -4
    11:51, 11 ное 2016
    и моят коментар е изтрит а беше само 1 изречение :)
    Добри няма кой да се радва на канализацията , като няма работни места хората дори една тоалетна не могат да си купят замисли се малко реално , само мангизи знаете да освоявате
  • 20
    По
    По зле няма как!
    11 -6
    15:15, 11 ное 2016
    Една кофа асфалт не сложите по тия улици! Как ще караме зимата не знам! Има прости решения да се отводни крайречния булевард граничещ с корито на река! И при всеки дъжд се наводнява така, че става опасен за движение! Много ама много слабо управление за съжаление!
  • 21
    55
    555123
    5 -6
    23:30, 11 ное 2016
    Топли ли ви тази злост, която изливате. Не прави чест на никого черногледството. Може би искаме много и наведнъж, защото в продължение на години се мъчихме и страдахме за себе си, за близките си, за собствените си прекрасни деца. Защото достатъчно ни лъгаха. Радвам се за хубавите промени в града. Иска ми се да ги виждам повече и у нас самите. Не бива да сме слепи за доброто бе хора. Защо не оценяваме и собствените си усилия. Трябва да продължим по този път с повече смелост и увереност, Успех, г-н Беливанов! Благодаря за стореното, но очаквам още.
  • 22
    Ех
    Ехеее
    8 -4
    23:54, 11 ное 2016
    Абе кмете тухла върху тухла не си сложил. Кво се хвалиш.
  • 23
    Ъх
    Ъхъ
    8 -3
    00:04, 12 ное 2016
    Натяга се на шефа за изборите
  • 24
    Ан
    Антон
    7 -2
    00:26, 12 ное 2016
    Колкото и да се натягате ще спечели ген. Радев и той ще е президент на България!
  • 25
    Же
    Жеко
    7 -3
    01:29, 12 ное 2016
    Ех кмете кмете. Да обещаваш не е като да изпълняваш. Или изпълняваш нечии други желания.
  • 26
    Ъх
    Ъхъ
    8 -2
    01:35, 12 ное 2016
    Абе с тия избори се побъркахте. Откакто сте на власт само предизборна кампания - ще ще ще ще ще. Айди стига вече. Земете да свършите поне едно нещо
  • 27
    Ц.
    Ц.Цунката
    4 -2
    09:30, 12 ное 2016
    Браво на Тенчо Лилянов и на Герито МИНЕто от НОИ.
  • 28
    Ко
    Кой
    4 -1
    06:47, 13 ное 2016
    Кой назначи Иван Панайотов за административен експерт. Нали по лични причини се е отказал да бъде началник на РУО. Разбирам, че Вие по закон не се месите в сферата на образованието. Приемам, че това е така. Моля да ми кажете тогава към кого мога да задам своя въпрос, защото за машинациите там, все някой трябва да е отговорен.
  • 29
    In
    info
    4 0
    16:57, 13 ное 2016
    За съжаление нещата са проядени на още по-високо ниво. Тук не местна почва се нагласят резултати по конкурси на директорки, но тези същите си носят царски пищови разрешени им още по-нагоре. "Коза ностра" в Хасковски вариант. Едни и същи хора за заграбили града и въртят какви ли не далавери. Не им стига това, ами и в образованието се набутаха! И никой не е компетентен или на никой не му е в правомощията да се меси. Гледайте всички как се разпада града, като не ви е в правомощията. От тези бесните директоркиутре вашите деца и внуци ще пострадат - защото заради тези измислени назначения на заместнички, учителки и кадри без необхозимия ценз липсва всякакво образование по училищата!
Последни новини