От х:

Днес в x:

В съда: Може ли директор да се уволни сам?

Окръжният съд в Хасково върна обратно на Районния казуса с уволнението на бившата шефка на Старческия дом в Кенана Кина Койнарска. Haskovo.net припомня, че през август районните магистрати отмениха уволнението на Койнарска и уважиха иска й срещу общината за  9863.28 лв.

Решението е било обжалвано от общинската администрация пред Окръжния съд с аргументи за „липсата на пасивна легитимация в спора“.

С думи прости това означава, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд исковете на уволнен работник трябва да са насочени към работодателя, а не срещу горестоящия на него орган.

Тъй като социалните домове, включително Старческия дом в Кенана са на държавна издръжка и на реално подчинение на социалните служби. Кметът пък е упълномощен да контролира и управлява социалните дейности и да сключва трудови договори с работещите там. Но това според тълкуването на магистратите не обуславя неговите работодателски функции, които по буквата на закона са на директора на социалната институция. От нормативните документи се извежда икономическата независимост на тези домове от общината като финансирани от държавата дейности. И тук изниква въпросът дали един директор може да се уволни сам.  

Защото според тълкуванието на съда „процесуално легитимиран ответник“ по предявения иск на Кина Койнарска е … Старческия дом.

Затова Окръжният съд обезсилва решението на Районния и му го връща за ново разглеждане от друг състав, а исковата молба следва да бъде предявена срещу надлежния ответник.

Решението на Окръжния съд вижте тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини