От х:

Днес в x:

И Маджарово влезе в НАТУРА 2000

Обявени са три нови защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 в областта, информираха от РИОСВ-Хасково. В началото на декември в Държавен вестник са обнародвани заповедите на зоните „Радинчево", „Мост Арда" и „Маджарово". С тях на територията на хасковската екоинспекция е приключила процедурата по обявяване на вече шест защитени зони от националната мрежа НАТУРА 2000. Другите три зони са „Бяла река", „Крумовица" и „Студен кладенец".

Трите нови защитени зони са с предмет на опазване дивите птици и техните местообитания. Една от целите на изграждащата се екологична мрежа е и да бъдат възстановявани мастообитанията на видовете или там където е необходимо подобрявано природозащитното им състояние.

Със заповедите за тези три зони се забранява премахването на характеристики на ландшафта като синори, единични или групи от дървета при ползването на земеделските гори като такива. Не се разрешава залесяването на ливадите, пасищата и мерите, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. За защитена зона „Маджарово", в предвид това, че в границите и попадат местата за гнездене на едната от двете колонии белоглави лешояди в Източните Родопи, е забранено още скалното катерене, делта и парапланеризма в периода на размножаване на птиците от март до края на юли.

Най-голяма от трите нови защитени зони е „Мост Арда". Тя обхваща землища от населени места на общините Маджарово, Стамболово, Ивайловград и Крумовград. Площта й надхвърля 150 хил. декара. В границите на „Радинчево", с площ от 57 857 декара, са включени землища от населени места в общините Харманли и Любимец. Най-малката зона е „Маджарово" с площ от 35 501 декара обхваща само землища от населени места в едноименната община.

Това е защитената зона с много интересни видове птици, защитени по закона за биологичното разнообразие, както и с европейско или световно природозащитно значение. Тук освен трите вида лешояди, срещащи се у нас – белоглав, египетски и черен, могат да бъдат наблюдавани и видове като морския орел, ястребов орел, както и изключително красивото земеродно рибарче.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини