От х:

Днес в x:

БАБХ погна оцетарите в Хасково в сезона на туршиите

В сезона на туршиите Българската агенция по храните гледа под лупа производителите и търговците на оцет.

От този понеделник регионалният клон на агенцията в Хасково стартира тематична проверка в обектите за производство и в магазинната мрежа за качеството и етикетировката на предлагания оцет и заместителите му. Целта на инспекциите е да се засече съответствието им с изискванията на действащото законодателство.

Проверките ще продължат до 17-ти октомври, ще обхванат не само обектите, които произвеждат и бутилират оцет или заместители, но и складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите на търговските вериги на територията на цялата страна.

На някои места в страната проверките стартираха още преди седмица.

В Хасковски регион екипите вече са плъзнали по обектите. Те проверяват предимно в магазините и складовете, тъй като в региона има само един производител на киселия овкусител. Взетите проби ще се изпращат за изследване в акредитирана лаборатория на РЗИ-София.

Влизайки в производствен цех, проверяващите ще следят за произхода и качеството на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й.

Инспекторите по храните ще засичат дали съдържанието на бутилките с наименование „Винен оцет“ са получени само чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва според разпоредбите да си личи от технологичната документация за продукта.

За продуктите, на които стои наименование „Ябълков оцет“ или „Плодов оцет“, ще се проследява дали те са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6 %, което означава съдържание на оцетна киселина - 60 гр./л.. На плодовите оцети – минимумът е 4,5 %, уточняват от БАБХ.

Експертите предупреждават, че продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина, на базата на петролни деривати (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласувани с европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.

Резултатите от проверките ще бъдат оповестени след 17 октомври.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданка
    4 0
    14:50, 5 окт 2016
    Как ние покупачите ще разберем кой оцет е истински. Ще се изземе ли от магазините фалшивия оцет .
    • Не
      Незапознат
      1 0
      21:05, 5 окт 2016
      Явно не сте разбрали.Няма фалшив оцет.Има придобит чрез ферментация или
      чрез разреждане на оцетна киселина получена по химичен път.Това е Е260.Този който съдържа това Е е описано задължително на етикета.Някои производители се изтарикатяват като съзнателно не го упоменават.Но в замяна на това вместо ''оцет''пишат ''оцетен заместител''което е едно и също.Макар да е разрешена и обявена за безвредна желателно е да избягвате тази добавка.Противопоказно е храна с нея да се дава на малки деца.А за хора които имат проблеми със стомаха и черният дроб трябва да е в ограничено количество.Препоръчвам ви да си вземете балсамов оцет.Малко е скъп но е добър.Не говоря за този който бутилката му е 100 лв.Сега има голям избор и не е екзотика както преди.

Още новини

Случаен виц

Последни новини