От х:

Днес в x:

Брюксел: Няма да финансираме ограда в България

Никаква част от европейското финансиране, осигурено за България миналата седмица, не е насочено към строежа на огради по границата, заяви говорител на ЕК.

Наташа Берто уточни, че отпуснатите на нашата страна 108 милиона евро са от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за миграция и убежище, както и за вътрешна сигурност

Средствата са предназначени за охрана на границите, техническо оборудване, както и за изграждането на приемни центрове, добави Берто. 

До момента Комисията е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи. 

В петък ЕК одобри 108 млн. евро от исканите от България 160 млн. евро за спешна помощ за охраната на границите, внесено ден по-рано. 

Комисията съобщи, че ще разгледа спешно искането на нашата страна за осигуряването на още 52 милиона евро за същите цели. 

"Поради отличното справяне с охраната на границите, Европейската гранична полиция ще стартира за първи път от България на 6-и октомври. В Братислава държавните лидери показаха единодушие и категоричност, че външните граници трябва да се охраняват строго и на всички гранични държави трябва да се помогне", написа премиерът Бойко Борисов на профила си във Фейсбук ден след срещата в Братислава. 

"Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция, нелегалните мигранти се задържат и над 30 хиляди души вече сме върнали в Турция. 

"Временни бежански центрове може да се направят някъде, но по-важното е, че Европа прие нашата позиция, че зоните за сигурност трябва да се изтеглят в Сирия и в Либия", посочва още премиерът.

Междувременно стана ясно, че се предвижда ограничаване на движението на бежанците само в определена зона в страната. 

По-голямата част от мигрантите , които идват у нас не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини