От х:

Днес в x:

МВР разби бандите на Слънцето и Барбарона в Слънчев бряг

Неутрализирани са 2 групи за разпространение на наркотици, които са в основата на напрежението в Слънчев бряг, обяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Полицията е работила срещу тях и преди стрелбата срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, но след нея били повдигнати още по-сериозно проблемите с престъпността в курорта.

"Приехме, че тези проблеми са факт и цялата държава прояви воля и желание към пристъпване към неутрализацията им и извеждане на заплахите, така че този курортен комплекс да бъде по-сигурно място за престой  и да се повдигне като цяло имиджът на туристическия бизнес в страната", заяви Костов, цитиран от БНР. 

Той уточни, че едната от бандите е на Мартин Душев - Барбарона, която действала и в Поморие, а другата - на Иван Слънцето.  Срещу втората е имало операция на 18 август, когато е разбита и модерна плантация за канабис. 

Характерно за групата на Слънцето, който е излежал присъда и е на свобода, е, че зимата продава наркотици в планинските курорти, а лятото се мести в Слънчев бряг. Бандата, предимно от софиянци, работела основно на популярния Какао бийч. От тази група са задържани седем души, като днес Спецсъдът ще решава кои от тях да останат в ареста за постоянно.

Свидетели, част от тях защитени, подробно описвали начините, по които е работела групата, съобщи пък ръководителят на Спецапелативната прокуратура Даниела Попова. Един от членовете на групата дал показания, които съвпадали с тези на свидетелите. Една от услугите, които се предлагали, е "частен дилър", който снабдявал срещу заплащане "клиенти" на посочен от тях адрес.

Причините за конфликтите не са само наркоразпространението, обясни Костов. Става дума за бизнесначинания. 

"Всеки е съотносим към някаква групировка при осъществяване на наглед законова дейност", описа Костов напрежението в комплекса.

От полицията уточниха, че двете банди нямат нищо общо със стрелбата, станала в петък в курорта, тя била изцяло по хулигански подбуди.

Митьо Очите още не е разпитан

Димитър Желязков все още не е разпитан за стрелбата срещу него заради тежкото му доскоро здравословно състояние, обявиха още от прокураурата.

В петък от болница "Софиямед", където той се възстановява два месеца след стрелбата, съобщиха, че е изписан.

Разследващите обаче още не са успели да го разпитат, стана ясно от думите на Даниела Попова.

Когато съберем доказателства, бъдете сигурни, че ще има обвинение. Към настоящия момент не мога да споделя с вас такива. Работи се във всички посоки”, каза още тя. 

Георги Костов пък допълни:

"Това, което и друг път сме ви отговаряли, е, че конфликтите са като войните – за тях има причини, но и конкретен повод. Конкретният повод за напрежението между тези две групи е този, който визирахме в началото. Причините обаче са по-дълбоки и са рецидивирали през годините. Те са комплексни и не са единствено и само свързани с наркоразпространението. Дори е съвсем малко вероятна хипотеза за този конфликт". 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини