От х:

Днес в x:

Кметът на Ардино Ресми Мурад: Положението е тежко, вятърът разпалва пламъците

Бързо се разраства голям пожар край Ардино, който е обхванал не по-малко от 1 000 декара борова гора, съобщи Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Изпепелени са вече стотици декари гори, съобщи БНР.

Засега е предотвратено запалването на къщи в близки населени места. Остава обаче опасността стихията, която постоянно мени посоката си заради вятъра да се прехвърли в съседен горски масив.

„Тежко е положението“, каза общинският кмет Ресни Мурад, който вече е потърсил съдействие от Министерството на отбраната.

Около 2000 декара е всъщност обхванатата територия, смята кметът.

Още преди обяд, когато пожарът беше засегнал 100-200 декара, от ИАГ съобщиха, че той на места е „прераснал във върхов“. Това – популярно казано - означава, че пламтят цели дървета и групи дървета.

Североизточен вятър затруднява усилията на горски служители, пожарникари и доброволци. Общо вече сто души се борят със стихията, каза кметът на Ардино.

Пратени са 10 високопроходими автомобила от които 4 специализирани за гасене на горски пожари участват в потушаването на огъня. 

Участва и хеликоптер от авиобаза Крумово, но според Ресни Мурад „с един хеликоптер трудно ще овладеем сигуацията“, още повече, че по земята не може да се направи кой знае какво.

Никой не вярва, че бедствието ще бъде овладяно за часове, предаде репортер на БНР от мястото.

Стихията не е много далеч от населени места, по-специално квартал Веселиново в общинския център и селата Ахрянско, Светулка и Родопско.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини