От х:

Днес в x:

Хасково на опашката по прозрачност, препоръчват омбудсман

Изображение 1 от 3

    Хасково е на дъното по прозрачност в страната. Данните изведоха днес пред неколцина журналисти и представители на Общинска администрация от Асоциацията „Прозрачност без граници“.

    Заключението е направено след проследяването на 73 индикатора в различни сектори в периода 2014-2015 година, обясни водещият експерт от Асоциацията Катя Христова.

    Първото издание на проучването „Оценка на Местната система за почтеност“ отрежда на  Хасково на последна позиция в класацията измежду всички областни центрове, влезли в обсега на наблюдението. Тази оценка показва сериозен набор от дефицити във функционирането на много сектори, които имат принос към местната система за почтеност в Хасково, коментираха експертите.

    Фактът, че измежду 9-те основни структури, които Асоциацията изследва, като: Общински съвет, кмет, Общинска администрация, съдилища, Областната дирекция на МВР, политическите партии и техния ангажимент за по -добро управление, ролята на медиите, гражданските организации и бизнеса, пет са със стойност, по-ниска от средната, регистрирана в страната. Освен това, в Хасково няма нито една добра практика, която може да бъде посочена или цитирана.

    Положителните оценки в класацията за добри практики са за община Бургас и Столична община.

    “И ако за Столична община може да се направи коментарът, че това е голяма община със сравнително добре развиваща се икономика, то при Бургас картината е доста по-различна.

    Но все пак като най-добра практика се цитира община Бургас заради това, че там има симбиоза между добри практики, които са устойчиви във функционирането си. Като добър пример може да бъде дадена работата на първо място на Общинския съвет, където е регистрирана най-високата прозрачност на тази институция в страната“, посочи Катя Христова.

    Експертът даде и конкретни примери за работа, според която прозрачността на Общинския съвет е такава, че всеки гражданин може да види не просто трите имена на своя общински съветник, не само да прочете  кратка биографична справка за него и да види неговата снимка, но и да следи в реално време по кои теми взема отношение, какви докладни записки внася, какви питания към кмета отправя.

    Видима в реално време е и цялата документация по работата на Общинския съвет, включително и на общинските комисии- не само кога заседават, а какво обсъждат, какви са становищата на общинските съветници, влизащи в тях, какви решения се вземат. Всичко това е налично и проследимо в интернет и до него имат достъп всички граждани.

    „Това в Бургас е интегриран модел на прозрачност и почтеност. Още повече, че там е въведена и системата на електронната входяща поща. Чрез нея всяко заявление, жалба или молба, предложение, независимо от кого е входирано-дали от гражданин или общински съветник, било то от кмета или друга структура от администрацията в деловодната система, става прозрачно, видимо и достъпно за четене от всички. Всеки може да проследи кога неговото предложение, например, е разпределено на една постоянна комисия, как тя се е произнесла и накрая как Общинският съвет е гласувал.“

    Асоциацията работи по следващото издание на Индекса за прозрачност, което ще излезе през декември, поясни експертът

    В момента се събират данните, но няма правени анализи, дали за периода от седем месеца от последното проучване досега има напредък и промени към отваряне и прозрачност в общините от опашката.

    Безспорно полезен ход ще е на всяка цена да се направи анализ на необходимостта от избора на местен омбудсман, е препоръката към институциите в Хасково, ако искат да ускорят процеса на прозрачност.  „Това е структура, която работи изключително активно. Такава имаме в Бургас и в Стара Загора, като последната община е на трето място в Класацията по прозрачност“, посочи Катя Христова.

    Тя обясни, че въвеждането на местен омбудсман е задача на Общинския съвет, който трябва да реши създаването на тази институция. „Трябва да бъде избран подходящият човек и съответно той да бъде обезпечен с ресурс така, че наистина ефективно да работи по най-тежките теми, с които иначе се натоварва администрацията, а именно -жалбите на гражданите."

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Уа
      Уау
      21 -4
      21:56, 18 юли 2016
      Ква прозрачност, ква честност бе кауни. Тоя град е заринат в ***** и мръсотии от дребни селски душици с мания за величие и непреклонна амбициозност. Всеки с 20 бона може да си купи директорски пост! И после да трови живота на сумати народ! Вие да сте видели да назначават на работа някои заради качествата и уменията му, а не заради връзките и купените конкурси! Кво искате да се случва като всяка инстанция е пълна с преживящи душици, които само преживят от хапване до хапване и се кокорят от кафе до кафе. Пълна трагедия!
    • 2
      Жо
      жорко
      12 -2
      22:43, 18 юли 2016
      Абе колко пъти ще го пишете това , изследването им било от миналата година. Какъв е смисъла да идват тука двете грозници, ама били сме на опашката сигурно едва сега сколасаха да дойдат, да оправдатя парите по проекта. Хайде като Аскуу е дълбока провинция и ние имаме модерни технологии и се осведомяваме не чакаме тия да ни светнат
    • 3
      Оп
      опашатко
      10 -1
      08:19, 19 юли 2016
      В тоя град всичко е шуробаджанащина! Навсякъде е пълно с некадърници. "Конкурс" след "конкурс" пък едни хора лапат пари от тая работа. После хоп - некой "спечелил" мястото. И като седне на управленския стол - жална и майка на работата. Всичко се дели на отбрани и други хора. Ама отбраните са хора, пък другите са роби. Едните цял ден ще си клатят краката и ще получават високи заплати, пък другите и гък да не казват щото на бързо ще бъдат смачкам и ще им се вземе хляба! Ей тва представлява града. После се чудите защо хората бягат, особено младите!
    • 4
      Ко
      Кой не скача е червен
      4 -1
      11:47, 19 юли 2016
      Защо ривети сега Спомняте ли си га ривяхте да посиране сдс сдс сдс сдс е някаи се оправиха но друхи си останаха посрани
    • 5
      Мо
      МОН
      9 0
      12:00, 19 юли 2016
      Няма нужда да се харчат едни пари, че да се доказва на хората, че града ни е корумпиран и превзет от прости бизнесмени и ненаситни гьонове! Всеки обикновен човек знае, че е така. Затова в тоя град е под въпрос как се намира работа, как се получават нормални услуги от институции, които трябва да са точно в услуга на гражданите, как работодателите се отнасят със служителите - в общия случай като с кучета - ще им се подхвърли нещо колкото да не умрат от глад. Пък разни трудови права, отпуски, болнични и други лиготии като онкозаболявания, инфаркти и диабети хванати от тормоз на работното място са несъвместими с хасковския "диалект". Ама като измре раята кой ще ви работи и обслужва грандоманските *адници!
    • 6
      Ни
      Никодимчо
      2 -2
      12:36, 19 юли 2016
      Е, и?
    Последни новини