От х:

Днес в x:

Индексът на корупция за 2023 г.: само Унгария е по-зле от България в ЕС

Страната ни все пак отбелязва минимално подобрение на резултата в класацията на „Трансперънси интернешънъл"

Идексът на възприятието за корупция в България остава неприятно висок за страна, членка на ЕС. Страната ни остава в тройката на държавите от съюза с най-лоши показатели - като единствено Унгария е по-зле от нея. България събира 45 точки, една идея по-добре е Румъния - с 46, а Унгария е последна от ЕС представителките с 42. Това сочи класацията тази година на „Трансперънси интернешънъл“ за възприемането на корупцията по света за 2023 г.


Източник https://www.transparency.org/en/cpi/2023

В изследването са включени 180 държави, които са класирани според възприеманите в тях нива на корупция в публичния сектор. Резултатите се изчисляват по скала от нула до 100, в която нулата означава много високо ниво на корупция, а 100 – среда, в която няма усещане за такава.

През 2023 г. България се нарежда на 67-мо място по усещане за корупция. Това е изкачване с няколко места спрямо миналогодишното класиране, когато страната се нарежда на 72-а позиция. Има малко движение и в точките - с 2 нагоре.

Класацията се обявява на фона на поредния корупционен скандал от вчера, иницииран от депутата Делян Пеевски, включен в списъка „Магнитски“ с обвинения към президентската институция и секретари на Румен Радев.

Първата позиция в класацията на международната неправителствена организация е за Дания. Следват Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Германия и Люксембург в топ 10 на страните, които са с най-добри постижения по отношение на начина, по който се усеща нивото на корупция в тях.

На дъното са Северна Корея, Йемен, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Сомалия.

За първи път обаче в Западна Европа, регионът с най-добри резултатите, се забелязва спад в точките - т.е. има влошаване на средата.

В доклада Гърция (49) и Полша (54) са посочени като страни, които трябва да бъдат наблюдавани. В него пише, че през последното десетилетие резултатът на Полша е спаднал със седем пункта заради „системните усилия на предишната управляваща партия „Право и справедливост“ да монополизира властта“. „Трансперънси интернешънъл“ отчита, че след изборите в Полша новото правителство си е поставило за цел промяна. Според доклада Гърция е изправена пред криза на правовата държава, което е довело до спад в резултата на страната през последните години.

 

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини