От х:

Днес в x:

200 хасковлии с домашен помощник и личен асистент по нова социална услуга

Изображение 1 от 2

    200 самотноживеещи и трудноподвижни възрастни над 65-години и деца от Хасково ще могат най-късно до два месеца да се ползват от новата комплексна социална услуга по проекта на общината „Шанс в дома“. Разработката се финансира с 500 000 лева. По нея ще отвори врати Център за почасово предоставяне на услугите, като те освен като социално включване в общността, ще работят и в домашна среда.

    Към екипа на центъра, който ще се помещава на втория етаж в Малкия бизнес център, ще бъдат наети 5 души за домашни помощници, 10 за социални и 20 за лични асистенти. Всички те ще са почасово ангажирани и ще минат през специално обучение.

    В екипа ще бъде включен и приложен психолог, който ще работи с хората с увреждания или самотниците по фокус групи, базирани на общите им проблеми.

    Новата социална услуга е надграждане на приключилата схема “Нова алтернатива“, по която бяха обхванати 92 души. Те отново ще бъдат включени, но одобрението им ще дойде едва след като им се направи нова оценка на потребностите от експертна комисия, поясни водещият проекта Спасимира Кацарска-Лозева.

    В касовия салон на общината, на гише 4, вече се предоставят формулярите и приемат документите за кандидатстване на бъдещите потребители на услугата.

    Експертно решение-ТЕЛК или НЕЛК, за тези, които не могат сами да подадат документите си -пълномощно на подателя, което може и да не е нотариално заверено, влизат в пакета с документи по кандидатстването. Ако то е за дете се изисква бележка от работодателите на родителите му за доходите им през последните три месеца.

    В една от формите заявителят посочва услугите, които иска да ползва като личен асистент, социален асистент, домашен помощник, рехабилитатор и психолог. В някои от случаите ще могат да се използват по няколко услуги, поясни ресорният заместник-кмет Милена Трендафилова. Срокът за подаването на заявленията е 15-ти юли. Центърът ще заработи най-късно през август.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Go
      gost
      1 -1
      14:48, 4 юли 2016
      15-ти юли
    • 2
      Go
      gost12
      3 -3
      19:36, 4 юли 2016
      Аидеее на корупцията и потъналите наши средства.Тези само ще прибират пари никаква няма да я сваршат.ТЕСА ГРОБ
    • 3
      ..
      .....
      2 -1
      23:06, 4 юли 2016
      Първо се научете да пишете без пунктуационни правописни грешки и тогава пишете "компетентните" си коментари...Много е лесно да плюеш по хората,които работят за Община Хасково и се стремят да променят града към по-добро,а за никого не е тайна,че младите хора бягат от прекрасно Хасково..и сега,когато някой работи в посока по-добро бъдеще за града , вие отново не сте доволни...няма угодия,ей....и преди мрънкахте,че кметът бил не знам си какъв,сега пак...а вас определено ви липсват първите 7,а злобата ви изяжда отвътре...много жалко,че цял живот разчитате на връзките ,за да успеете...то трябва и акъл са казали някога...не може само с лизане на задници ..аман от духовно осакатени хора...
    Последни новини