От х:

Днес в x:

На изпит: вадят буйстващ удавник от басейна във Фантазия

    18 бъдещи водни спасители демонстрираха изваждане на удавник от басейн „Фантазия“ в Хасково. Една от основните техники при изваждане е спасителят да използва моряшка транспортна хватка. Тя се използва, когато давещият се буйства с некоординирани панически движения. При нея спасителят се гмурка зад гърба му и хваща и двете му ръце, след което го извежда към брега, обясни тънкостите в занаята инструкторът от БЧК Димчо Димов. Освен тази хватка се използват лицева, подмишнична или комбинирана – лицево-подмишнична. Коя от тях ще се прилага, трябва да прецени самият спасител, в зависимост от състоянието на удавника – дали е в безсъзнание или е буйстващ, обясниха още водните спецове.

    Изваждането на удавник от 25 метра е една от стъпките за придобиване за свидетелство за спасител на басейн. То трябва да се осъществи за не повече от 1 минута и 20 секунди. Другият норматив, който трябваше да преминат 18-те бъдещи спасители, е дистанция от 50 метра свободен стил за не повече от 50 секунди.

    Всички явили се кандидати преминаха успешно практическите дисциплини днес. По-късно през деня им предстои теоретичен изпит – решаване на тест с 30 въпроса. 10 от тях са свързани с оказване на първа долекарска помощ, а останалите са за водно спасяване.

    Желаещите да станат спасители на море ще трябва да минат надграждащ курс, като заключителният изпит ще бъде на 30 юни.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      13 0
      15:18, 16 юни 2016
      Заглавието пак е мазния кликбайт :-\
    • 2
      Zg
      zgff
      6 0
      23:11, 16 юни 2016
      Да е, Хасково.нет заблуждаващо заглавие е, заглавието казва едно, статията друго и заблудата и разминаването дразни.

      Има някакво намерение за невинна игривост и шега в това, и новината не е от най-важните, но в крайна сметка оставам с лош вкус, защото заглавието е доста стряскащо и алармиращо - "Вадят буйстващ удавник от басейна във Фантазия" това какви образи извиква, нали някой си е загубил ума, хванал го е бяс, някакъв прекалено модерен и експериментален хап е взел, нещо, щял е да се удави, но хората / спасителя са го извадили, може би е трябвало няколко човека да го държат защото е буйствал там на басейна.. луда работа, заиграването е с прекалено сериозни неща в случая.

      Добре пише автора иначе, като погледнах. Сефте май е това отклонение, тъй че на този фон, това излиза малко педантично, но все пак.
    Последни новини