От х:

Днес в x:

Многоликият Янус повали и 18-годишна, тръшна и баща на 7 деца

    18-годишно момиче е покосена от коварната туберкулоза, която е позната още като Многоликият Янус и жълтата гостенка. „Диагностицирана е, потвърдена е с микробиология и се лекува в момента“, каза началникът на Тубдиспансера в Болярово д-р Веселин Калфов.

    Днес е потвърден и рецидив при 41-годишен мъж, който многократно е боледувал от туберкулоза. „Изписваме го, той е много добре и след около половин година пак идва“, обясни д-р Калфов. Причина за рецидива е, че мъжът не се пази, не спазва режим на хранене, употребява алкохол. „Не можем да му въздействаме. Това, че има 6-7 деца, няма никакво значение“, възмущаваха се още от Тубдиспансера.

    Туберкулозата протича безсимптомно или симптомите са много дискретни, категорични са специалистите. В много от случаите те наподобяват други заболявания, откъдето идва името Многоликият Янус. Тази година млад хасковлия почина от туберкулоза на слезката, тъй като е бил късно диагностициран, но в друга област в страната.

    В насока превенция работи и Белодробният диспансер в хасковския кв. Болярово, където в момента има 8 пациенти с туберкулоза. До петък текат и безплатни прегледи за ранно диагностициране по повод седмицата на отворените врати. Всеки ден от 7:30 до 13 часа желаещите могат да се прегледат. Предварително записване не е необходимо. До момента са минали над 20 човека.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      7 -4
      20:02, 14 юни 2016
      Тоя римлянин му бийте евтаназия,защото ние няма да му плащаме редовните посещения в болниците...тъпото си е тъпо и няма нужда от излишни шансове...
    Последни новини