От х:

Днес в x:

Десетки миряни изкачиха Ямача на Спасовден

Изображение 1 от 6

    Десетки миряни последваха отец Златко от хасковския храм „Архангел Михаил” в литийно шествие до параклиса „Възнесение господне” на Ямача в днешния празник Спасовден. Начело на шествието по стръмния път към върха бе чудодейна икона, която малки и големи целуваха за здраве.

    Празничната служба се проведе пред параклиса, пред който се бяха събрали десетки вярващи.

    Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.

    На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

    В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите.

    Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви.

    Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни, както и бездетни жени, отиват да преспят на росеновите ливади.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      андрешко
      2 -11
      16:32, 9 юни 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    Последни новини