От х:

Днес в x:

Отличиха най-добрите учители и ученици през годината на празничния 24 май

    Празнично шествие отбеляза 24 май-Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура в Хасково.

    То тръгна от площад „Свобода“, учениците от училищата в града минаха със знамена и транспарантни на своите училища по централните улици, където се включиха и много граждани.

    Шествието стигна до Спортен комплекс „Спартак“, където се проведе празничната церемония по връчването на наградите на отличените учители, преподаватели и просветници от община Хасково от Министерството на образованието и науката и от Регионалния образователен инспекторат.

    Химнът на празника „Върви, народе възродени“ , изпълнен от Смесен хор „Родна песен“, с диригент Мартин Антонов и Духов оркестър при община Хасково, вдигна всички на крака.

    Водещ на церемонията по награждаването беше инж.Калин Захариев от Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии„ в Хасково.

    В приветственото си слово кметът на Хасково Станислав Дечев честити празника на всички присъстващи. С благодарност и поклон той се обърна към учителите и просветителите:

    „Видях Хасково днес слънчев и щастлив, за което ви благодаря! През последната година всеки от нас изпита тежки моменти, но се справихме. Вие-нашите учители и преподаватели, бяхте нашето вдъхновение. Благодаря ви за това, че бяхте опора и за родители, и за децата ни!“

    Наградите „Учител на годината“ и Културен деец на годината“, с признание за тяхната отдаденост на книжовността и просветното дело, връчи с решение на Общинския съвет на Хасково, неговият председател Таня Захариева.

    „Учител на годината в предучилищното образование“ е Веселина Петрова- старши учител в Детската градина по изкуствата.

    В категория „Учител в начален етап или прогимназиален етапна образование“ е отличена Диана Желязкова, която е ст.учител по руски език в СУ „Св. Паисий Хилендарски“.

    С наградата в категория „Учител в гимназиален етап на образованието“ е отличен преподавателят по информатика и информационни технологии в ПГДС „Цар Иван Асен II“инж. Станимир Даскалов.

    Наградата „Културен деятел от областта на изкуствата, библиотечното или музейното дело“ тази година беше връчена на младия преподавател по рисуване и ръководител на школите „Дъга“ при Младежкия център и „Пастело“-Даниел Русев.

    На празника награди за отличните си постижения получиха награди и най-изявените ученици от общината.

    В категорията Ученик в областта на спорта наградата е за Никола Делчев от СУ “Васил Левски“ в Хасково. Виктория Георгиева от ГПЧЕ “Проф. Д-р Асен Златаров“-Хасково е ученик на годината в хуманитарната област. Марина Господинова от Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Патканчин“ е Ученик на годината в областта на математиката. В областта на професионалното образование Ученик на годината стана Дейвид Лавчев от ПГДС „Цар Иван Асен II“-Хасково. За Ученик в областта на изкуството наградата получи Мариян Стефанов от ОУ “Христо Смирненски“-Хасково.

    Награди за съпричастност, специално учредени по инициатива на кмета на Хасково Станислав Дечев, бяха връчени на седем студентки във Филиал -Хасково на Тракийски университет, включили се като доброволци в борбата с Ковид-19 на първа линия в болниците в Хасково, Димитровград и Казанлък. Всички те получиха грамоти и колективна парична награда.

    Празничната церемония по награждаването продължи с обявяването на носителите на ежегодните награди „Неофит Рилски“ на МОН, присъдени на педагогическите специалисти от региона, които връчи началникът на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

    С грамоти са отличени: Севдалина Пейкова-учител по биология от СУ “Д-р П.Берон“, Свиленград; Милена Димова-учител в начален етап от ОУ “П.Славейков“ в Димитровград; Петя Петрова, преподавател по български език и литература в ПМГ “Акад. Боян Петканчин“, Хасково; Ивелина Шумакова, учител по математика в ОУ“ Св. Климент Охридски“, Хасково и Денка Колева-учител по история и цивилизация от ПГССИ “Хр. Ботев“, Свиленград.

    Почетно отличие-грамота за педагогически специалист от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Лилия Въчева от ОУ “Пенчо Славейков“, Димитровград.

    Регионалното управление по образованието връчи и награди за изявени директори, учители и ученици в област Хасково. Пълният списък може да видите тук.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Коцето
      29 -29
      13:14, 24 май 2021
      Факт е, че днес е празника на българската култура, а парадокс е, че кмета раздава днес награди.
    • 2
      Ко
      Кондю
      18 -6
      16:34, 24 май 2021
      Как не ги е срам някои да вървят с българското знаме след всички мръсотии, за които са отговорни. Днес културата, образованието и постовете се купуват с "една точка".
    • 3
      Сп
      спомени
      22 0
      17:44, 24 май 2021
      Точно преди 50 г завърших Техникума по минна промишленост-Хасково. Днес сградата на Спортното училище. И си спомних с голяма признателност моите учители Тодор Тодоров, Калина Атанасова, Трендафил Трендафилов, Данаил Христов, Севова, Бонева, Кирчев, Мицев, Овчаров, Тихолова, Керанов Козарев. Поздравявам с праздника всички учители и ученици.
    Последни новини