От х:

Днес в x:

Скоростният влак Пловдив – Свиленград закъснява с 6 месеца

"Проектът за жп линията Пловдив - Свиленград с обща дължина от 151 км се движи със закъснение от 6 месеца, а крайният срок е декември 2010 година. През юни 2009 година ще бъде открита новата жп линия в участъка Крумово-Първомай", съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който лично инспектира строителните дейности по обекта.

Отсечката е част от проекта за цялостен ремонт на жп линията Пловдив-Свиленград, който се финансира от програма ИСПА на Европейския съюз, информира Монитор.

"Със 160 км/ч ще могат да се движат влаковете по линията Пловдив-Свиленград, след като бъде подновена през 2010 година", увери министър Петър Мутафчиев. Догодина ще бъде завършена само първата част от проекта между Пловдив и Първомай.

"В момента се извършват строителни работи в участъка между Крумово и Ягодово, както и пълен ремонт на всички гари по линията", съобщи още транспортният министър. По думите му 95 на сто от наземните работи са завършени, но електрификацията на линията все още е в самото начало.

Мутафчиев беше категоричен, че няма опасност от спиране на средствата по предприсъединителната програма, ако оттук нататък проектът се движи в срок. Проблемът според транспортния министър ще се появи, ако след завършване на ремонта няма нови вагони, с които да се развива скорост от 160 км/ч.

В момента само мотрисите "Дезиро" могат да се движат с максимална скорост от 140 км/ч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини