От х:

Днес в x:

15 горят с 96 акта от данъчните заради осигуровки

15 задължени лица са санкционирани от НАП-Хасково през септември с общо 96 акта заради нарушения на осигурителните разпоредби, информираха от данъчното. Сред тях освен фирми, явяващи се осигурители на наетите работници, има и самоосигуряващи се.

За двама от глобените нарушението е второ поредно. При първи случай на нарушение на Кодекса за социално осигуряване, минималната възможна санкция е 50 лева. При повторно нарушение са допустими по-високи глоби, които започват от 500 лева и могат да стигнат 2000 лева.

И осигурителите, и самоосигуряващите се имат задължение да предоставят данни в НАП за осигурителния доход и размера на вноските, които правят за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване, задължително пенсионно осигуряване и други. Разликата между двете групи е при внасянето на сумите. Работодателите превеждат осигуровките на служителите си до края на месеца, в който са начислили работните им заплати, независимо дали са ги изплатили. Самоосигуряващите се трябва да го направят до 10-то число на месеца, следващ месеца за който се дължат осигуровките.

Две трети от съставените актове са заради забавени или невнесени осигурителни суми. Останалите актове са свързани с ненавременно подаване на информация .
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини