От х:

Днес в x:

Французин ще прави топ вино в харманлийско

Мишел Ролан, един от най-добрите специалисти в областта на виното представи първите три вида, които ще се произвеждат в новата винарна "Кастра рубра" в село Коларово. Пред повече от 30 журналисти от централни медии той заедно със собственика Жаир Агопян показаха как ще изглеждат първите бутилки от "Pendar", "Via diagonalis" и "Tt"
Амбицията ни е да направим не само добро българско вино, а топ вино, каза французинът, който специално отбеляза, че работи единствено с "Телиш АД" във двете им винарни – край Плевен и в село Коларово, харманлийско. Започнали са този проект преди 3.5 години. Амбицията им е да направят и 2 500 дка собствени лозя. Вече имат засадени 1 100. След това смятат да развият и винен туризъм, с което ще завърши проекта им.
България е нова страна за мен и преди 3-5 години Жаир Агопян доста ентусиазирано ми предложи да работят съвместно за да направят не само хубаво, но и топ вино, призна връзката си с нашата страна французинът .
Правенето на вино не е магия, а много работа, прецизна технология, добър дизайн, каза още г-н Ролан и сродели , че произведеното в "Кастра Рубра" е надхвърлило очакванията му.
Виното всъщност е продукт на тероара, тоест съчетанието от особеностите, които предлагат географията, климатът и почвите на мястото, където са засадени лозята. Хубавото вино, което ще представя България ще е комбинации от всички тези характеристики, които в този край са изключително благоприятни за производство на вино, казаха домакините. Искат да намерят най-доброто съотношение между мерлото, кабернето и местните сортове, което да показва мастния тероар, защото това ще бъде българско вино. Освен това трябва да се намери и най-доброто съотношение между цена и качество. Например във виното ,,Виа диагоналис" съотношението е 60/30 мерло и каберне и по 5% от българските сортове рубин и мавруд. Той се определя като продукт, който е създаден в голяма серия за масовия потребител. "Пендар" е лимитирана серия от комбинацията на Рубин и Мерло.
Г-н Ролан представи останалите технолози, негови помощници, които работят в "Кастра Рубра". Това са Спирос Зомбулис, Пламена, Антон Димитров, които вече втора година ходят на специализация в Чили, Аржентина.
Няма рецепта за хубавото вино, казва Мишел, тук е обратно на кухнята, на въпроса на журналист как се прави хубаво вино. Има вина с различен плодов вкус, има тежки наситени. Доброто вино се прави от добро грозде, но много важна е брането на гроздето, продължителността на екстракцията. Те са заложили този период да е по-малък, за да има виното им свежест.
Ж. Агопян и М. Ролан са обсъждали са варианта за производство на бяло вино. Според французина България няма история в това отношение, затова преди да се произведе такова вино, трябва да се мисли на какъв пазар ще попадне. Например ако решат да правят шардоне, в света има 1 000 вида шардонето и трябва да се знае къде е мястото на българското вино сред него.
Журналисти и гости опитаха от новото вино, а след това разгледаха и разкопките на крепостта "Кастра Рубра", която се намира на няколко километра от винарната. Там доцент Борис Борисов им разказа за историята на крепостта. Преди това управителя Ц. Георгиев ги разведе из винарната. Те видяха целия цикъл на правене на вино.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини