От х:

Днес в x:

15 °C

Французин ще прави топ вино в харманлийско

Мишел Ролан, един от най-добрите специалисти в областта на виното представи първите три вида, които ще се произвеждат в новата винарна "Кастра рубра" в село Коларово. Пред повече от 30 журналисти от централни медии той заедно със собственика Жаир Агопян показаха как ще изглеждат първите бутилки от "Pendar", "Via diagonalis" и "Tt"
Амбицията ни е да направим не само добро българско вино, а топ вино, каза французинът, който специално отбеляза, че работи единствено с "Телиш АД" във двете им винарни – край Плевен и в село Коларово, харманлийско. Започнали са този проект преди 3.5 години. Амбицията им е да направят и 2 500 дка собствени лозя. Вече имат засадени 1 100. След това смятат да развият и винен туризъм, с което ще завърши проекта им.
България е нова страна за мен и преди 3-5 години Жаир Агопян доста ентусиазирано ми предложи да работят съвместно за да направят не само хубаво, но и топ вино, призна връзката си с нашата страна французинът .
Правенето на вино не е магия, а много работа, прецизна технология, добър дизайн, каза още г-н Ролан и сродели , че произведеното в "Кастра Рубра" е надхвърлило очакванията му.
Виното всъщност е продукт на тероара, тоест съчетанието от особеностите, които предлагат географията, климатът и почвите на мястото, където са засадени лозята. Хубавото вино, което ще представя България ще е комбинации от всички тези характеристики, които в този край са изключително благоприятни за производство на вино, казаха домакините. Искат да намерят най-доброто съотношение между мерлото, кабернето и местните сортове, което да показва мастния тероар, защото това ще бъде българско вино. Освен това трябва да се намери и най-доброто съотношение между цена и качество. Например във виното ,,Виа диагоналис" съотношението е 60/30 мерло и каберне и по 5% от българските сортове рубин и мавруд. Той се определя като продукт, който е създаден в голяма серия за масовия потребител. "Пендар" е лимитирана серия от комбинацията на Рубин и Мерло.
Г-н Ролан представи останалите технолози, негови помощници, които работят в "Кастра Рубра". Това са Спирос Зомбулис, Пламена, Антон Димитров, които вече втора година ходят на специализация в Чили, Аржентина.
Няма рецепта за хубавото вино, казва Мишел, тук е обратно на кухнята, на въпроса на журналист как се прави хубаво вино. Има вина с различен плодов вкус, има тежки наситени. Доброто вино се прави от добро грозде, но много важна е брането на гроздето, продължителността на екстракцията. Те са заложили този период да е по-малък, за да има виното им свежест.
Ж. Агопян и М. Ролан са обсъждали са варианта за производство на бяло вино. Според французина България няма история в това отношение, затова преди да се произведе такова вино, трябва да се мисли на какъв пазар ще попадне. Например ако решат да правят шардоне, в света има 1 000 вида шардонето и трябва да се знае къде е мястото на българското вино сред него.
Журналисти и гости опитаха от новото вино, а след това разгледаха и разкопките на крепостта "Кастра Рубра", която се намира на няколко километра от винарната. Там доцент Борис Борисов им разказа за историята на крепостта. Преди това управителя Ц. Георгиев ги разведе из винарната. Те видяха целия цикъл на правене на вино.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини