От х:

Днес в x:

Експерти: Екопътеката за Кромлеха е капан за костенурки

Сигнал за намерени мъртви костенурки на екопътеката за археологическия обект „Кромлех" край с. Долни Главанак, маджаровско, предизвикал проверка на място от експерти на РИОСВ Хасково. Еколозите установили, че пътеката е истинска капан не само за костенурки, но и за други застрашени видове. На мястото били намерени и мъртви змии.

Дългата близо километър пътека имала високи по двайсетина сантиметра парапети, изградени от бетон. Самата настилка пък е от натрошен камък. Попаднала в капан, костенурката не може да излезе оттам, установили експертите и предписали на организацията, направила пътеката по спечелен проект, да извърши корекции по трасето. Според еколозите е необходимо да се направят отвори в парапета, разположени шахматно, за да може заблудило се влечуго да се измъкне от пътеката. Сигналът за намерените мъртви костенурки бил подаден от Джулиан Пери, уточниха от екоинспекцията.

През юли експертите са извършили и проверки на шест фирми, работещи в бившия IV–ти селскостопански двор в Хасково.
Те констатирали, че отпадните им води се заустват в дъждовен колектор, който се излива в река Хасковска. На управителите на фирмите е предписано да изградят съоръжения, чрез които мръсните води да се изливат в построения вече канализационен колектор по новият булевард „Западен", за да не се допуска замърсяване на реката.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини