От х:

Днес в x:

Нова екопътека води до вековни ясени и паметника на Цар Иван Асен II

Изображение 1 от 5

    Няма хасковлия от по-старото поколение, който да не е минавал по пътя на Кенана, който води до паметника на Цар Иван Асен II. Младите обаче не знаят трасето. А то е на леснодостъпно място край шосето малко над Старческия дом.

    Днес този път през гората стана официално екопътека. Трасето е и наименувано на Цар Иван Асен II. Трасираната пътека беше официално открита на 9-ти март, когато се отбелязват 788 години от Клокотнишката битка при която цар Иван Асен II побеждава войските на епирския владетел Теодор Комнин.

    Инициативата е на „Туристически информационен център“ и Туристическо дружество „Аида“ . В реализирането на идеята са помогнали и учениците от ПГ по туризъм „Александър Паскалев”.

    През 2017 година са направени първите стъпки по маркиране на пътеката, днес тя е вече завършена и по нея са поставени насочващи и информационни табели, трасирана е с бяло- зелени знаци.

    „И аз съм участвал в битката при Клокотница“, с шеговит тон заместник-председателят на Туристическо дружество „Аида“ Стефан Аврамов поведе дружината по екопътеката. Той разказа, че като ученик в 6-ти клас на училище Климент е участвал във възстановката на битката в ролята на един от  ромеите. Учениците от „В.Левски“ пък били Асеневите войни. Възстановката се провела край двуметровата каменна плоча, посветена на победата на Асеня от март 1230 година над гърците, където свършва и екопътеката.

    Цялата дължина на екотрасето е малко над 5 километра, като половината част от него минава през гората, после между нивите и излиза на чешмата до вековни ясени, които са в защитена зона.

    „Там има хубава чешма, и беседки, може да се направи пикник преди да се тръгне по обратния път. Маршрутът не е тежък и това е най-хубавото, защото е подходящ и за деца.“, приканва по екопътеката дългогодишният планинар Стефан Аврамов.

    От Туристическо дружество „Аида“ пък обещаха в началото на лятото да направят организирано изминаване на маршрута за малки и големи.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ек
      Еколога
      28 -3
      12:46, 9 мар 2018
      Евала! Най-накрая нещо да бъде създадено.
      • По
        Порчо
        9 -9
        21:14, 9 мар 2018
        Какви еко пътеки, какви пет лева? Комунягите навремето направиха хубав път през Кара Мутли и дотам се стигаше спокойно. Обаче дойде "демокрацията" и всичко беше зарязано и оставено на самотек. Без поддръжка пътят се изрови и вече беше нужна високопроходима кола. Ами нали бившият кмет не минаваше по този път.
      • Ке
        Кефал
        7 -2
        14:42, 10 мар 2018
        Демокрацията ли е виновна бе
    • 2
      Из
      Извън темата
      9 -1
      14:05, 9 мар 2018
      Къде са двата уреда от "открития фитнес" на Кенана?
      • Ко
        Кокона
        1 0
        09:55, 13 мар 2018
        На ремонт, някой троши, друг трябва да поправя.......................
    • 3
      Пе
      Петко
      3 0
      20:58, 11 мар 2018
      Родът КОМНИНИ са родом от с.Комни, близо до Филипополис, ТРАКИЯ! Родом са от там, после са се преселили в други части на Византия.... Българските царе всичките са били от Северна България/Мизия,никой не е роден в Тракия...
    Последни новини