От х:

Днес в x:

23 °C

Екопътека „Цар Иван Асен II” привлича все повече туристи, искат защита на обекти

  Екопътека „Цар Иван Асен II” е една от най-популярните туристически дестинации в района на град Хасково. Тя бе направена преди две години и привлича все повече туристи. Това каза Стефан Аврамов - заместник-председател на хасковското Туристическо дружество „Аида”.

  Тя беше официално открита на 9-ти март, когато се отбелязаха 788 години от Клокотнишката битка (09.03.1230 г.), при която цар Иван Асен II побеждава войските на епирския владетел Теодор Комнин. Инициативата за обособяването й е на Туристическото дружество „Аида“ и Туристическия информационен център в Хасково.

  Екопътеката започва от отбивката за хотел „Дружба”. Маркирана е с бяло-зелени знаци, поставени са насочващи и информационни табели, има и пейки. Маршрутът е с дължина 5100 метра и се изминава пеш за около час, но може и велосипед.

  „Идеята ни е да обновим екопътеката – да поставим допълнително информационни табели с най-често срещаните растения в района, с най-често срещаните животни, флора и фауна, придружени със снимка и кратко описание”, каза Стефан Аврамов, който е и дългогодишен планинар и учител по георграфия. Той допълни, че за реализиране на идеята Туристическото дружество работи съвместно с РИОСВ-Хасково.

  Екопътеката минава през вековните ясени, до които има чешми и беседки. Дърветата се намират в църковен имот, собственост на църквата „Света Богородица”. От Туристическото дружество възнамеряват ясените да станат защитен обект и да бъдат маркирани като природна забележителност, за което текат преговори с църквата и екоинспекцията.

  В края на маршрута има паметник, поставен още през 1980 г. Тогава идеята била той да е висок 7 метра. Горната част на бетонната скулптура – главата на Цар Иван Асен II  се намира в двора на едноименната гимназия.

  От Туристическото дружество смятат, че има и други обекти около Хасково и Кърджали, които трябва да се защитят от закона като природни забележителности. Предлагат да се разшири района на защитена територия „Боаза” между Гарваново и Татарево. За природни забележителности да бъдат обявени връх „Купена” в района на минералбанското село Сърница, феномени има около чернооченското село Небеска – скални образования във формата на гъба и глава на костенурка, както и в района на чернооченското село Ночево.   

  Очаква се утре официално да бъдат разрешени посещенията в планините. Днес хасковските полицаи не бяха наясно какъв ще е пропускатеният режим от неделя за хората, които искат да отидат на разходка сред природата.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Го
   Гонг
   54 -3
   15:50, 2 май 2020
   Да е жив и здрав Стефан Аврамов. Един голям българин!
  • 2
   Хр
   Христо Русев
   1 -25
   19:25, 2 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Да
   Да ви сера на Екопътеките
   3 -10
   19:51, 2 май 2020
   По Комунистическо , без Еко-пътека си правехме ска... Виж коментара
   • Гг
    Ггр
    7 -2
    20:57, 2 май 2020
    Щото си галош и не миждаш повече от търбуха си.

  Хороскоп за 04.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  04 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  04 авг 2020
  Последни новини