От х:

Днес в x:

Екопътека „Цар Иван Асен II” привлича все повече туристи, искат защита на обекти

    Екопътека „Цар Иван Асен II” е една от най-популярните туристически дестинации в района на град Хасково. Тя бе направена преди две години и привлича все повече туристи. Това каза Стефан Аврамов - заместник-председател на хасковското Туристическо дружество „Аида”.

    Тя беше официално открита на 9-ти март, когато се отбелязаха 788 години от Клокотнишката битка (09.03.1230 г.), при която цар Иван Асен II побеждава войските на епирския владетел Теодор Комнин. Инициативата за обособяването й е на Туристическото дружество „Аида“ и Туристическия информационен център в Хасково.

    Екопътеката започва от отбивката за хотел „Дружба”. Маркирана е с бяло-зелени знаци, поставени са насочващи и информационни табели, има и пейки. Маршрутът е с дължина 5100 метра и се изминава пеш за около час, но може и велосипед.

    „Идеята ни е да обновим екопътеката – да поставим допълнително информационни табели с най-често срещаните растения в района, с най-често срещаните животни, флора и фауна, придружени със снимка и кратко описание”, каза Стефан Аврамов, който е и дългогодишен планинар и учител по георграфия. Той допълни, че за реализиране на идеята Туристическото дружество работи съвместно с РИОСВ-Хасково.

    Екопътеката минава през вековните ясени, до които има чешми и беседки. Дърветата се намират в църковен имот, собственост на църквата „Света Богородица”. От Туристическото дружество възнамеряват ясените да станат защитен обект и да бъдат маркирани като природна забележителност, за което текат преговори с църквата и екоинспекцията.

    В края на маршрута има паметник, поставен още през 1980 г. Тогава идеята била той да е висок 7 метра. Горната част на бетонната скулптура – главата на Цар Иван Асен II  се намира в двора на едноименната гимназия.

    От Туристическото дружество смятат, че има и други обекти около Хасково и Кърджали, които трябва да се защитят от закона като природни забележителности. Предлагат да се разшири района на защитена територия „Боаза” между Гарваново и Татарево. За природни забележителности да бъдат обявени връх „Купена” в района на минералбанското село Сърница, феномени има около чернооченското село Небеска – скални образования във формата на гъба и глава на костенурка, както и в района на чернооченското село Ночево.   

    Очаква се утре официално да бъдат разрешени посещенията в планините. Днес хасковските полицаи не бяха наясно какъв ще е пропускатеният режим от неделя за хората, които искат да отидат на разходка сред природата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Го
      Гонг
      57 -3
      15:50, 2 май 2020
      Да е жив и здрав Стефан Аврамов. Един голям българин!
    • 2
      Хр
      Христо Русев
      1 -28
      19:25, 2 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Да
      Да ви сера на Екопътеките
      3 -12
      19:51, 2 май 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Гг
        Ггр
        9 -2
        20:57, 2 май 2020
        Щото си галош и не миждаш повече от търбуха си.
    Последни новини