От х:

Днес в x:

Доц. д-р Живко Колев с плакет „Почетен гражданин на Харманли”

2 май е датата, на която Харманли отбелязва своя 510-годишен юбилей, съобщиха от общинската администрация. Ден, в който православната общност почита летния Атанасовден и 185 години от освещаването на старата църква „Свети Атанасий“ станала символ на националната идентичност, обединител на държавната власт, православната вяра и харманлийци.

Празникът започна с видео излъчване в страницата на Община Харманли на тържествена Света литургия и молебен за благопреуспяването на Харманли, отслужена от Архиерейски наместник на харманлийска духовна околия Живко Петров и йеромонах Максим. По-късно с официално обръщение кметът Мария Киркова поздрави своите съграждани. В своето поздравително слово тя подчерта „Гордеем се с 510-та годишнина на града ни и с достойните дела на нашите предци, защото това, което е сега Харманли е съградено с многолетните усилия на поколения преди нас. Изразявам признателност и уважение и към всички вас – днешните жители, които с труда си утвърждавате Харманли като красив и съвременен български град. Градът живее с пулса и мечтите на всеки един от нас и независимо от предизвикателствата на времето, с позитивизъм и надежда гледаме напред.“

Поздрав отправи още председателят на Общинския съвет в Харманли Иван Димитров, който напомни да бъдем верни на традициите и духа на Харманли и най-вече да продължаваме да работим, за да бъде той по-добро място за живеене и гордост за всички негови жители. Отец Живко Петров също отправи поздрав по случай двойния празник 185 г. от създаването на храм „Св. Атанасий“ и 510 г. от основаването на града. „Трябва да съхраним църковните ценности и да потърсим упование в Бога, за да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания.“, бяха част от думите в неговото послание.

По традиция на 2 май бе връчен почетния знак на Харманли. По предложение на кмета Мария Киркова в подкрепа на идеята на клуб „Възрожденец“ тази година званието „Почетен гражданин на Харманли“ бе присъдено на доц. д-р Живко Колев Колев.

Доц. Колев има огромен принос в сферата на медицината в Харманли. Именно благодарение на неговите усилия и опит през 2003 г. е създадено неврологично отделение в харманлийската болница, което до този момент функционира като „Неврологичен сектор“ към „Вътрешно отделение“. Кметът Мария Киркова поднесе на почетния гражданин плакет, грамота и своите лични поздрави към него за приноса в развитието на медицината в града. "Днес на този голям празник за Харманли трябва да отдадем уважението и признателността си към усилията на всички онези харманлийци, които със своите постижения и труд накараха България и света да говорят за Харманли. Въпреки спазването на необходимата дистанция, Община Харманли ще ви срещне с част от ярките имена, прославили града и онези, за които той е останал завинаги в сърцето.

Официални поздрави по повод празника отправиха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, българският евродепутат Ева Майдел, председателите на групите общински съветници, председателят на клуб „Възрожденец“ Мирослав Стойчев, почетните граждани на Харманли Никола Зайчев и проф. Стефан Чернев, както и много хора на изкуството. Очаквайте и следете Facebook страницата на Община Харманли през целия ден.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Тю
    Тюфчиев
    1 0
    11:16, 3 май 2020
    Заслужено. Най вероятно спортистите и артистите са свършили, та погледнаха и към други професии. В Хасково направиха почетни граждани цялата рода на Григор Димитров.
    • Са
      Сандю
      0 0
      16:07, 3 май 2020
      И-и-и Снежа Гарабед...
Последни новини