От х:

Днес в x:

Търсят мечки в "мечата гора" на връх Аида

Ръководителят Стефан Аврамов обяснява принципите на ориентирането

20 бойскаути от Хасково и Димитровград се учат на следотърсачество в горите на връх Аида. Целта, според ръководителя на групата Стефан Аврамов, е децата да разпознават следите на дивите и питомните животни и в същото време да се ориентират успешно в гористи местности. Като за начало малките следотърсачи попаднаха на не съвсем питомни прасета, обитаващи района около хижата на върха.

  

С развитото си въображение обаче учениците се посветиха на издирването на мечи следи. Старото турско име на местността означавало "меча гора" и това бе повод за малчуганите да издирват кафявия хищник. По-страшни според тях били кучетата нагоре по хълма, които охранявали военен имот.

Ориентиране, разпъване на палатки, палене на огън с подръчни материали, са част от програмата "Мисия скаут", организирана от неправителствената организация "Шанс и Закрила". Тя е финансирана с 31 хиляди лева от ESAF-оперативна програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. В нея досега са участвали 200 деца от Хасково и Димитровград, като до финалния етап, който продължава 5 дни на връх АИДА, са допуснати 20-те най-мотивирани скаути. Те са от хасковските училища "Васил Левски", "Отец Паисий", "Никола Вапцаров", "Христо Смирненски", както и от димитровградското СОУ "Васил Левски".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини