От х:

Днес в x:

19 °C

120 години сред чудесата на България отбелязва Туристическо дружества „Аида“

Изображение 1 от 4

  Вдъхновени от природата, ценящи и обичащи омаите на българската шир и чудесата на България малки и големи членове на Туристическото дружество „Аида“- Хасково отбелязват 120 години от възникването му.

  Вековната история тази вечер със слово ще припомни настоящият председател на Дружеството Стефан Аврамов. Преподавателят по география и заклет турист от младини днес е завел група от над 60 души за двудневен тур по повод годишнината.

  Точно както сега сладкодумният учител разкрива прекрасните кътчета на страната ни пред деца, родителите им и бабите и дядовците им, така и преди 120 години двамата негови предшественици просветители поставят началото на туристическото движение в Хасково.

  То е създадено на 13-ти юни преди 120 години като туристическо дружество „Родопски турист“ и е първото извънстолично туристическо дружество. Първият председател е учителят Иван Боев, а неговият заместник е Александър Паскалев, който също е бил учител, припомня наследникът им Стефан Аврамов. Предшественикът на „Аида“ е и юношеският туристически съюз „Клокотница“, учреден през 1915 година в Хасково.

  По време на войните дейността на туристите, разбираемо, замира. Но през 1923 г. двата съществуващи вече туристически клона се сливат под името „Аида“. „Аида“ малко е видоизменено от близкия до град Хасково връх. Той се казва Айдаа- преведено Мечата гора или вр.Мечковец.

  През 1957 г. се възстановява Българският туристически съюз в страната, в това число и туристическо дружество „Аида“. Хасковското е сред първите, които подемат развитието на спортното ориентиране-още от 1959 г. Организирано е и първото състезание в Хасково. През 1960 ориентирането се отделя в самостоятелен клуб, който и до днес поддържа традициите и в него се обучават и много деца.

  От тогава и група ентусиасти развиват и алпинизма към туристическото дружество. От този клуб няколко души поставят основата на секция по пещерно дело, впоследствие през 1965 г. секцията се отделя в самостоятелен клуб по  спелеология.

  Цялата история с ореола на романтичните изживявани, с преодолените препятствия и със спомените, наследил от предшествениците си, и голяма част преживял, Стефан Аврамов припомня началото и развитието до днес на туристическото движение в Хасково.

  А днес групата е минала през Скалните мостове при с. Забърдо и Цириковата църква на едноименния връх. Утре приключението продължава.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
  • 2
   Са
   Сапето
   3 -6
   16:31, 14 юни 2020
   Тия вдъхновените от природата кой ще им плаща лечението от коронавирус???? Плъзнаха, като гущери!!! Безобразие!!! Никаква отговорност!!
   • ВР
    В Райчев
    2 0
    20:32, 14 юни 2020
    Ти каза го видя този вирус не знаеш ли че общуването с природата е здраве.
  • 3
   Ам
   АмериканскиХойКосмат
   1 0
   23:09, 14 юни 2020
   Честит
   Празник !

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини