От х:

Днес в x:

120 години сред чудесата на България отбелязва Туристическо дружества „Аида“

Изображение 1 от 4

    Вдъхновени от природата, ценящи и обичащи омаите на българската шир и чудесата на България малки и големи членове на Туристическото дружество „Аида“- Хасково отбелязват 120 години от възникването му.

    Вековната история тази вечер със слово ще припомни настоящият председател на Дружеството Стефан Аврамов. Преподавателят по география и заклет турист от младини днес е завел група от над 60 души за двудневен тур по повод годишнината.

    Точно както сега сладкодумният учител разкрива прекрасните кътчета на страната ни пред деца, родителите им и бабите и дядовците им, така и преди 120 години двамата негови предшественици просветители поставят началото на туристическото движение в Хасково.

    То е създадено на 13-ти юни преди 120 години като туристическо дружество „Родопски турист“ и е първото извънстолично туристическо дружество. Първият председател е учителят Иван Боев, а неговият заместник е Александър Паскалев, който също е бил учител, припомня наследникът им Стефан Аврамов. Предшественикът на „Аида“ е и юношеският туристически съюз „Клокотница“, учреден през 1915 година в Хасково.

    По време на войните дейността на туристите, разбираемо, замира. Но през 1923 г. двата съществуващи вече туристически клона се сливат под името „Аида“. „Аида“ малко е видоизменено от близкия до град Хасково връх. Той се казва Айдаа- преведено Мечата гора или вр.Мечковец.

    През 1957 г. се възстановява Българският туристически съюз в страната, в това число и туристическо дружество „Аида“. Хасковското е сред първите, които подемат развитието на спортното ориентиране-още от 1959 г. Организирано е и първото състезание в Хасково. През 1960 ориентирането се отделя в самостоятелен клуб, който и до днес поддържа традициите и в него се обучават и много деца.

    От тогава и група ентусиасти развиват и алпинизма към туристическото дружество. От този клуб няколко души поставят основата на секция по пещерно дело, впоследствие през 1965 г. секцията се отделя в самостоятелен клуб по  спелеология.

    Цялата история с ореола на романтичните изживявани, с преодолените препятствия и със спомените, наследил от предшествениците си, и голяма част преживял, Стефан Аврамов припомня началото и развитието до днес на туристическото движение в Хасково.

    А днес групата е минала през Скалните мостове при с. Забърдо и Цириковата църква на едноименния връх. Утре приключението продължава.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
    • 2
      Са
      Сапето
      3 -6
      16:31, 14 юни 2020
      Тия вдъхновените от природата кой ще им плаща лечението от коронавирус???? Плъзнаха, като гущери!!! Безобразие!!! Никаква отговорност!!
      • ВР
        В Райчев
        2 0
        20:32, 14 юни 2020
        Ти каза го видя този вирус не знаеш ли че общуването с природата е здраве.
    • 3
      Ам
      АмериканскиХойКосмат
      1 0
      23:09, 14 юни 2020
      Честит
      Празник !
    Последни новини