От х:

Днес в x:

9 °C

120 години сред чудесата на България отбелязва Туристическо дружества „Аида“

Изображение 1 от 4

  Вдъхновени от природата, ценящи и обичащи омаите на българската шир и чудесата на България малки и големи членове на Туристическото дружество „Аида“- Хасково отбелязват 120 години от възникването му.

  Вековната история тази вечер със слово ще припомни настоящият председател на Дружеството Стефан Аврамов. Преподавателят по география и заклет турист от младини днес е завел група от над 60 души за двудневен тур по повод годишнината.

  Точно както сега сладкодумният учител разкрива прекрасните кътчета на страната ни пред деца, родителите им и бабите и дядовците им, така и преди 120 години двамата негови предшественици просветители поставят началото на туристическото движение в Хасково.

  То е създадено на 13-ти юни преди 120 години като туристическо дружество „Родопски турист“ и е първото извънстолично туристическо дружество. Първият председател е учителят Иван Боев, а неговият заместник е Александър Паскалев, който също е бил учител, припомня наследникът им Стефан Аврамов. Предшественикът на „Аида“ е и юношеският туристически съюз „Клокотница“, учреден през 1915 година в Хасково.

  По време на войните дейността на туристите, разбираемо, замира. Но през 1923 г. двата съществуващи вече туристически клона се сливат под името „Аида“. „Аида“ малко е видоизменено от близкия до град Хасково връх. Той се казва Айдаа- преведено Мечата гора или вр.Мечковец.

  През 1957 г. се възстановява Българският туристически съюз в страната, в това число и туристическо дружество „Аида“. Хасковското е сред първите, които подемат развитието на спортното ориентиране-още от 1959 г. Организирано е и първото състезание в Хасково. През 1960 ориентирането се отделя в самостоятелен клуб, който и до днес поддържа традициите и в него се обучават и много деца.

  От тогава и група ентусиасти развиват и алпинизма към туристическото дружество. От този клуб няколко души поставят основата на секция по пещерно дело, впоследствие през 1965 г. секцията се отделя в самостоятелен клуб по  спелеология.

  Цялата история с ореола на романтичните изживявани, с преодолените препятствия и със спомените, наследил от предшествениците си, и голяма част преживял, Стефан Аврамов припомня началото и развитието до днес на туристическото движение в Хасково.

  А днес групата е минала през Скалните мостове при с. Забърдо и Цириковата църква на едноименния връх. Утре приключението продължава.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
  • 2
   Са
   Сапето
   3 -6
   16:31, 14 юни 2020
   Тия вдъхновените от природата кой ще им плаща лечението от коронавирус???? Плъзнаха, като гущери!!! Безобразие!!! Никаква отговорност!!
   • ВР
    В Райчев
    2 0
    20:32, 14 юни 2020
    Ти каза го видя този вирус не знаеш ли че общуването с природата е здраве.
  • 3
   Ам
   АмериканскиХойКосмат
   1 0
   23:09, 14 юни 2020
   Честит
   Празник !

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини