От х:

Днес в x:

Горски спасиха костенурки от тенждерата

Три костенурки спасиха от тенджерата в буквалния смисъл на израза горски от Харманли.

За акцията има и официално съобщение от полицията, защото костенурките са вид, защитен от закона и всеки, посегнал им подлежи на наказание.

Корубестите от вида шипобедрени, иззети в последствие с полицейски протокол, са открити преди ден в жител на с. Дрипчево.

Сигнал към експертите от РИОСВ изпратил служител на Държавното горско лесничейство в Харманли.

При огледа на постройката в имота на 25 годишен мъж, костенурките били открити в тенджера.

Вероятно бракониерът не се е готвил да ги свари на супа, а по -скоро ги е затворил в посудата, за да не му избягат. Въпреки това е застрашен от затвор до 5 години, както и с глоба от 5 000 до 20 000 лева, той като по случая е образувано е досъдебно производство по чл.278, ал.1 от НК по приложение №3 към Закона за биологичното разнообразие,.

Спасените костенурки са пуснати вече на свобода, съобщиха от РИОСВ.

Еколозите припомнят, че на територията на България са разпространени два вида сухоземни костенурки - шипобедрена (Testudo graeca) и шипоопашата (Testudo hermanni). Сухоземните костенурки са световно застрашени видове, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Те са приоритетни за опазване по редица международни конвенции. Сухоземните костенурки са обвени за защитени и са включени в приложение №3 на Законa за биологичното разнообразие. Тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство е забранено и нарушителите се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Република България.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини