От х:

Днес в x:

„Фиркани“ гимназисти залитат в Младежкия

Някои от гимназистите залитаха сякаш наистина пяха под въздействие на алкохол

„Фиркани“ гимназисти залитаха в Младежкия център в Хасково. Ученици от Финансово-стопанската гимназия и Гимназията по дървообработване и строителство имаха възможност да пробват алкоочила, които симулират виждане при определена концентрация алкохол в кръвта. Очилата бяха предоставени от Превантивно-информационния център по наркотични вещества. Учениците имаха за задача да ходят по права линия, при това в пространство между два стола. Всички гимназисти залитаха мощно с очилата, а някои дори заобикаляха столовете, при което се отклоняваха с около метър от целта. Идеята бе да се илюстрират последиците от злоупотребата с алкохол и наркотици.

Повечето от учениците се тестваха и на апарат за нивото на въглероден монооксид в издишания въздух. Той показва не само евентуална злоупотреба с цигари, но и дали човек е пасивен пушач.

Малко преди това гимназистите участваха в тренинг, воден от психологът на Регионалната здравна инспекция в Хасково Красимира Богданова. В него се вклучиха 12 ученици, които бяха разделени в два отбора.

Пушенето води до еректилна дисфункция (импотентност), до постоянна кашлица, ранна смърт, рак и други тежки последици. Това посочиха едната група, която имаше за цел да покаже вредите от тютюнопушенето. Според друга група младежи от 9 и 10 клас цигарите успокояват нервите, карат хората да се чувстват готини и като истински звезди, по-лесно се вписват и в дадена компания. Към всичко това те добавиха: „когато пуша скъпи цигари, хората ме уважават повече“. Въпреки че шестимата младежи бяха категорични, че не пушат, според тях това били привилегиите за димящите. Научили ги от техни приятели и познати, които пушат.

Това бе импровизирано противопоставяне на пушачи срещу непушачи по повод днешния Световен ден без тютюн.

По-късно водещата накара да цитират и рекламни послания, подтикващи към пушене или защитаващи пушачите. Учениците от Финансово-стопанската гимназия и Гимназията по дървообработване и строителство започнаха да цитират послания, лансиращи цигарите. Едни от тях гласяха: „Купи си Парламент, стани президент“, „Купи си Давидов, бъди звезда“, „Ако искаш да си победител, купи си Виктори“ и други. Тогава Богданова им подсказа, че цитират само послания в полза на тютюнопушенето, те се сетиха и за противоположни. Едно от тях дори наподобяваше истинска рап песен: „Искаш да димиш, ти ми вредиш, защо не се изпариш“ и други. За участниците в инициативата имаше и награди.

Анета Кутелова

Тестване на апарата
Красимира Богданова показва резултата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини