От х:

Днес в x:

Само 4 хасковски майки и двама татковци се опълчиха срещу държавата

Димитрийка Стоичкова, Ростислава Жекова, Йовка Андреева и Веселина Келемджиева

Децата да станат приоритет за управляващите и по-добри условия за тях, настояха хасковски майки пред сградата на община Хасково. С изразяването на позицията си те се включиха в националния протест на недоволстващите от своеволията на властта.

Те са категорични, че „България без деца няма бъдеще”. Според тях в тази връзка децата до 16 г. трябва да имат право на безплатни лекарства. Това заявиха едва двама татковци, които не се застояха много и четири майки – Ростислава Жекова, която има две деца, Йовка Андреева с едно дете, Веселина Калемджиева с две деца и Димитрийка Стоичкова, която е с 3 деца.

Аз съм с две висши образования и нямам работа, обясни Йовка Андреева. „Нямам достатъчно връзки и няма кой да ме уреди. Навсякъде питат кой те праща и кой се е обадил за тебе”, допълни тя.

Като цяло държавата трябва да обърне по-голямо внимание на децата ни, смята адвокат Ростислава Жекова, която води делото за промяната на таксите в детските градини. „Има редица закони, които трябва да се променят. Приоритета е важността и ценнотта на децата. Всичко е комплексно. В момента училищата са една институция, която е тип ООД – трябва да има повече деца, за да има повече пари да си получават делигираните бюджети. Абсолютно всичко е занемарено, затова казваме, че не може само едно нещо да се промени”, допълни юристката. Тя смята също така, че трябва да има промени в социалната сфера по отношение на майчинството, за детските надбавки, в Закона за народната просвета, в Закона за закрила на детето. „Ходят да вземат деца на майки, които просто са останали без пари в момента, а имат родителски капацитет. В същото време не вземат деца на хора от гетата, които нямат абсолютно никакъв родителски капацитет и им дават пари за това като помощи”, коментира още Жекова. Тя е категорична, че има много дупки и неща, които не са правилни, не са честни и трябва да се променят.

Според недовлостващите майки не са дошли повече родители, тъй като времето било лошо. Имаше и такива, които преминаваха транзитно и казаха, че подкрепят майките, но днеска било Ден на детето и трябвало да обърнат внимание на рожбите си. Освен това една от тях добави: „Няма смисъл, просто нямаме надежки”.

Четирите недоволстващи майки заявиха, че не е изключено да има и последващи протести.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини