От х:

Днес в x:

Еколозите от Хасково спасиха от бракониери 39 сухоземни костенурки

39 сухоземни костенурки отново са в естествената си среда, след като бяха спасени от бракониери. Влечугите са освободени от експерти от РИОСВ- Хасково. Те са ловени в района на Черноочене. Ловците им са разкрити на 23 и 24 май от полицията. Уличаването се е случило, след като в землището на с. Водач e заловен мъж с 10 костенурки, група бракониери мъкнели още 16 корубести. В с. Черна нива е спипан още един бракониер с 13 костенурки.

След проверките на специалистите от Екоинспекцията видът на костенурките е определен - шипобедрени и шипоопашати. Те са иззети с полицейски протокол. Животните са били във видимо много добро състояние и веднага е организирано връщане в естествената им среда. 

От РУП- Кърджали са образувани досъдебни производства срещу бракониерите.

Сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство е забранено и нарушителите се санкционират по реда на Закона за биологичното разнообразие и НК, според който, направилите посегателство към тези защитени видове, се наказват с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини