От х:

Днес в x:

Заради супа – 5 години в пандиза

Заради 5 костенурки, симеоновградчанка може да лежи в затвора

54-годишна жена от Симеоновград може да лежи в затвора 5 години ако бъде призната за виновна в бракониерство на сухоземни костенурки. В нейният дом бяха открити 5 живи костенурки от вида шипоопашати и 7 яйца на костенурки. Влечугите са признати за световно застрашен животински вид и според нашия закон ловенето или убиването им се наказва по член 278 от НК, който предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 20 хил лв.

Според запознати с нравите на Н.Д. Тя ловяла костенурките не за да търгува с тях, а да прави супа, с която черпи гостите си. За животинките има десетки митове, че месото и особено кръвта им са чудотворни в лекуването на редица тежки заболявания, включително и нелечими. Здрав човек пък подобрявал паметта си, храносмилателната система и имунната защита на организма. Кръвта пък била особено полезна за деца със забавено развитие. Няма медицински доказателства за тези твърдения, точно обратното. Костенурките са резервоар на многобройни паразити, особено кърлежи, а храненето с тяхно месо почти сигурно води до заразяване със салмонелоза, лайшманиоза и др. Въпреки това в редица села от Родопите и в Пловдивско, костенурката се смята за рядък деликатес. Сред католическите общности в България пък се смята, че костенурката може да се яде по време на пости, защото месото и не било...месо. В тези райони, костенурките или техни продукти се изкупуват на добри цени. Което явно не е било цел на Н. Д. Спрямо нея е започнало досъдебно производство. Костенурките бяха пуснати в естествената си среда, а 7-те яйца във видимо добро състояние ще бъдат изпратени в Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня, общ. Несебър.

Припомняме, че преди седмица в дома на харманлиец бяха намерени още 11 живи сухоземни костенурки, които по неофициална информация били за продажба. Нашият регион пък се слави с най-драстичния случай на ядене на костенурки. През 2005-та година в Ивайловград в близост до черешова градина бяха открити огнища със няколкостотин овъглени части на сухоземни костенурки, включително и яйца.

Г.Христов

Шипоопашатите са защитени от закона
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини