От х:

Днес в x:

Сложиха български пръстени на египетски лешояди

Стандартен метален пръстен на българската орнитологична централа, както и зелен пластмасов – определен като отличителен за нашата страна, бяха поставени в неделя на два млади египетски лешояда в източните Родопи от хасковски екоексперти. Така маркираните с цветните пластмасови пръстени птици ще могат да бъдат разпознавани, без да е нужно улавянето им, обясниха от екоинспекцията.

Акцията на експертите от РИОСВ бе съвместна с активисти на Българското дружество за защита на птиците. За безопасния достъп до гнездото, разположено в скална ниша, те използвали специализирана екипировка и техника за скално катерене.

През 2007 година египетският лешояд беше обявен от Международния съюз за защита на природата за световнозастрашен вид, вследствие намаляване на популацията му с повече от 50 на сто в почти целия световен ареал на вида.

Само за последните пет години числеността на вида у нас е намаляла с 30 на сто. През 2007 година са били известни 40 гнезда на египетски лешояд в цялата страна. Тези 40 двойки са отгледали 25 малки за миналата година.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини