От х:

Днес в x:

Аналитичен преглед на печата – 24 юни

"На бадминтон 15-годишни разплакаха какичките", съобщава над главата си днешният брой на "Новинар юг". Момичетата на Бойчинов и Димитров спечелиха първа отборна титла за Хасково при жените.

"EVN: Отчитайте си тока сами" е озаглавен водещият материал на първа страница в броя. От 1 юли със сигурност ни чакат по-високи цени, още не е ясно какви, допълва изданието. Но понеже датата е в средата на отчетния период, всеки може сам да си засече електромера и да занесе данните на EVN. За долните австрийци (собствениците на компанията са от Долна Австрия) остава само да ни приберат парите.

"95-годишен с диария набеден, че сее зарази", отговаря "Новинар юг" на вчерашната публикация в "Хасковска Марица", в която се твърдеше, че обществена кухня сее зарази в Харманли. Възрастният човек имал обикновена диария, досега не бил засечен друг случай.
"Хасковска Марица" обаче си държи на своето и поддържа огъня в дописка на втората си страница днес. Тя е озаглавена "Затворената кухня хранела болни, деца и старци" и в нея четем, че "неустановено засега заболяване е засегнало шестима обитатели на старческия дом".В материала е цитирана и управителката на кухнята Марина Сакалова, която според която случаят няма да се окаже хранително отравяне.
Каквото и да се пише, най-сигурният начин да се избегне хранително отравяне в България е да се спре самото хранене. Както спряхме манифестациите. Макар че дори това не е толкова сигурно – спряхме манифестациите, но комунизмът си остана.

"Школа заборчняха покрай делегираните бюджети", развива вестникът изявлението на кмета на Хасково Георги Иванов на сесията в петък. Най-зле били училищата в Долно Големанци, Динево, Книжовник и Войводово, които продължават да дължат пари за гориво. В материала са посочени конкретните цифри от бюджета на школата, както и сумите да заплати, които превишават финансовата рамка. Според изданието виновна за създалата се ситуация е тромавата държавна машина, която не е предвидила ръста на инфлацията.
Когато и да кажете, че държавата е виновна, няма да сбъркате. Но сякаш е по-виновна цялостната философия на държавност, отколкото конкретните недоразумения. Болниците например са търговски дружества отдавна. Сиреч – те търгуват със стоката "здраве". Като всяка стока, и то си има срок на годност, след което – на боклука. Днешният лекар борави по-често с калкулатор, отколкото със слушалки. Затова не бива да ни учудва такъв дребен проблем като някакво фалирало селско школо.

"Къщата на "Подкрепа" става ресурсен дом" е друг акцент от страницата. Това е предложено с докладна записка на предстоящата сесия в петък.

"Правилник отлага изключването на биячите от оздравителната" продължава темата за побоя в Минерални бани вестникът. Според заместник директора на школото Панка Димова не можели да отстраняват от училище деца в края на учебната година. Правилникът не позволявал.
Да, да. Не правилникът, нещо друго не позволява. И всички знаем какво е то. Даскалите да не ни правят на будали.

"Нови шкоди ще стигат до Болярово от 2009-а" е озаглавен водещият материал на четвърта страница в броя. Другите акценти са "Замминистър ръси глупости пред пенсионерите в дома", "Аталай и Веселин Близнаков бягат от срещи с хасковлии". По-вероятно е Аталай да избягва среща с един хасковлия, на име Георги Иванов, а Близнаков – с униформените хасковлии.

"С Мъри не сме врагове. И приятели не сме" е заглавието на интервю с Тодор Батков, боса на "Левски" в днешния брой.

И "Хасковска Марица" пуска интервю с адвоката-безнесмен, но с различно заглавие – "По-тъп ли съм, идиот ли съм, на дърво ли живея, та си плащам данъците!"
Интересна работа. Вероятно всеки средностатистически българин си задава същия въпрос.

Темата за тока е водеща и в днешния брой на "Хасковска Марица". Заглавието също е сходно – "Засичаме сами електромерите към първи юли".

"Скандал за изключени кооператори в Преславец" е голямото заглавие над главата. Отстраняването ставало заради неплатен членски внос.Кметската наместничка Недялка Точкова пък контрира, че според закона можело да има само встъпителен членски внос. Фамилията на селската управничка е същата като на шефката на хасковския административен съд Теодора Точкова, тъй че по юридическите въпроси май може да й се вярва.
При кооперациите е такъв батак, че каквото и да се каже, ще е вярно.

"По двама за място в Икономиката", акцентира още изданието. 96 осмокласници се състезават за 52 места в школото.

"Питайте министъра защо даде лесни матури" е озаглавен голям материал на страницата "Общество". В елитните школа празнуват шестиците "на килограм", слабаците пък се радват на малкото двойки.Въпросът е: Покриха ли зрелостните изпити държавния образователен стандарт? Това според вестника ще покажат резултатите от университетите.
Да, обаче в България няма държавен образователен стандарт. Културният ни министър е полуграмотен, присмехулниците го наричат "мистър Збогом". Дори на единия от тестовете за матурите самото министрество на образованието бе сложило един въпрос повече, та от 50 станаха 51. Щом в министерството не могат да броят до 50, за какъв образователен стандарт можем да приказваме изобщо?

"Тангра" и "Фифи гърлс" пак с призови отличия" е водещо заглавие на 16 страница. Това "призови отличия" звучи малко като "мокра вода", но нейсе.

На страницата е публикувана и снимка на усмихнатата хасковлийка Кристина Георгиева до усмихнатия по рождение премиер Сергей Станишев. Фотото е правено във Вашингтон по време на посещението на нашата делегация в САЩ.
Малко е избързало момичето. Ако днес снимката с премиера изглежда като хвалба, утре може да си е компромат. Справка: Жан Виденов.

Още новини и подробности – в днешните броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини