От х:

Днес в x:

3 °C

Аналитичен преглед на печата – 24 юни

"На бадминтон 15-годишни разплакаха какичките", съобщава над главата си днешният брой на "Новинар юг". Момичетата на Бойчинов и Димитров спечелиха първа отборна титла за Хасково при жените.

"EVN: Отчитайте си тока сами" е озаглавен водещият материал на първа страница в броя. От 1 юли със сигурност ни чакат по-високи цени, още не е ясно какви, допълва изданието. Но понеже датата е в средата на отчетния период, всеки може сам да си засече електромера и да занесе данните на EVN. За долните австрийци (собствениците на компанията са от Долна Австрия) остава само да ни приберат парите.

"95-годишен с диария набеден, че сее зарази", отговаря "Новинар юг" на вчерашната публикация в "Хасковска Марица", в която се твърдеше, че обществена кухня сее зарази в Харманли. Възрастният човек имал обикновена диария, досега не бил засечен друг случай.
"Хасковска Марица" обаче си държи на своето и поддържа огъня в дописка на втората си страница днес. Тя е озаглавена "Затворената кухня хранела болни, деца и старци" и в нея четем, че "неустановено засега заболяване е засегнало шестима обитатели на старческия дом".В материала е цитирана и управителката на кухнята Марина Сакалова, която според която случаят няма да се окаже хранително отравяне.
Каквото и да се пише, най-сигурният начин да се избегне хранително отравяне в България е да се спре самото хранене. Както спряхме манифестациите. Макар че дори това не е толкова сигурно – спряхме манифестациите, но комунизмът си остана.

"Школа заборчняха покрай делегираните бюджети", развива вестникът изявлението на кмета на Хасково Георги Иванов на сесията в петък. Най-зле били училищата в Долно Големанци, Динево, Книжовник и Войводово, които продължават да дължат пари за гориво. В материала са посочени конкретните цифри от бюджета на школата, както и сумите да заплати, които превишават финансовата рамка. Според изданието виновна за създалата се ситуация е тромавата държавна машина, която не е предвидила ръста на инфлацията.
Когато и да кажете, че държавата е виновна, няма да сбъркате. Но сякаш е по-виновна цялостната философия на държавност, отколкото конкретните недоразумения. Болниците например са търговски дружества отдавна. Сиреч – те търгуват със стоката "здраве". Като всяка стока, и то си има срок на годност, след което – на боклука. Днешният лекар борави по-често с калкулатор, отколкото със слушалки. Затова не бива да ни учудва такъв дребен проблем като някакво фалирало селско школо.

"Къщата на "Подкрепа" става ресурсен дом" е друг акцент от страницата. Това е предложено с докладна записка на предстоящата сесия в петък.

"Правилник отлага изключването на биячите от оздравителната" продължава темата за побоя в Минерални бани вестникът. Според заместник директора на школото Панка Димова не можели да отстраняват от училище деца в края на учебната година. Правилникът не позволявал.
Да, да. Не правилникът, нещо друго не позволява. И всички знаем какво е то. Даскалите да не ни правят на будали.

"Нови шкоди ще стигат до Болярово от 2009-а" е озаглавен водещият материал на четвърта страница в броя. Другите акценти са "Замминистър ръси глупости пред пенсионерите в дома", "Аталай и Веселин Близнаков бягат от срещи с хасковлии". По-вероятно е Аталай да избягва среща с един хасковлия, на име Георги Иванов, а Близнаков – с униформените хасковлии.

"С Мъри не сме врагове. И приятели не сме" е заглавието на интервю с Тодор Батков, боса на "Левски" в днешния брой.

И "Хасковска Марица" пуска интервю с адвоката-безнесмен, но с различно заглавие – "По-тъп ли съм, идиот ли съм, на дърво ли живея, та си плащам данъците!"
Интересна работа. Вероятно всеки средностатистически българин си задава същия въпрос.

Темата за тока е водеща и в днешния брой на "Хасковска Марица". Заглавието също е сходно – "Засичаме сами електромерите към първи юли".

"Скандал за изключени кооператори в Преславец" е голямото заглавие над главата. Отстраняването ставало заради неплатен членски внос.Кметската наместничка Недялка Точкова пък контрира, че според закона можело да има само встъпителен членски внос. Фамилията на селската управничка е същата като на шефката на хасковския административен съд Теодора Точкова, тъй че по юридическите въпроси май може да й се вярва.
При кооперациите е такъв батак, че каквото и да се каже, ще е вярно.

"По двама за място в Икономиката", акцентира още изданието. 96 осмокласници се състезават за 52 места в школото.

"Питайте министъра защо даде лесни матури" е озаглавен голям материал на страницата "Общество". В елитните школа празнуват шестиците "на килограм", слабаците пък се радват на малкото двойки.Въпросът е: Покриха ли зрелостните изпити държавния образователен стандарт? Това според вестника ще покажат резултатите от университетите.
Да, обаче в България няма държавен образователен стандарт. Културният ни министър е полуграмотен, присмехулниците го наричат "мистър Збогом". Дори на единия от тестовете за матурите самото министрество на образованието бе сложило един въпрос повече, та от 50 станаха 51. Щом в министерството не могат да броят до 50, за какъв образователен стандарт можем да приказваме изобщо?

"Тангра" и "Фифи гърлс" пак с призови отличия" е водещо заглавие на 16 страница. Това "призови отличия" звучи малко като "мокра вода", но нейсе.

На страницата е публикувана и снимка на усмихнатата хасковлийка Кристина Георгиева до усмихнатия по рождение премиер Сергей Станишев. Фотото е правено във Вашингтон по време на посещението на нашата делегация в САЩ.
Малко е избързало момичето. Ако днес снимката с премиера изглежда като хвалба, утре може да си е компромат. Справка: Жан Виденов.

Още новини и подробности – в днешните броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица"

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини