От х:

Днес в x:

-5 °C

Аналитичен преглед на печата – 24 юни

"На бадминтон 15-годишни разплакаха какичките", съобщава над главата си днешният брой на "Новинар юг". Момичетата на Бойчинов и Димитров спечелиха първа отборна титла за Хасково при жените.

"EVN: Отчитайте си тока сами" е озаглавен водещият материал на първа страница в броя. От 1 юли със сигурност ни чакат по-високи цени, още не е ясно какви, допълва изданието. Но понеже датата е в средата на отчетния период, всеки може сам да си засече електромера и да занесе данните на EVN. За долните австрийци (собствениците на компанията са от Долна Австрия) остава само да ни приберат парите.

"95-годишен с диария набеден, че сее зарази", отговаря "Новинар юг" на вчерашната публикация в "Хасковска Марица", в която се твърдеше, че обществена кухня сее зарази в Харманли. Възрастният човек имал обикновена диария, досега не бил засечен друг случай.
"Хасковска Марица" обаче си държи на своето и поддържа огъня в дописка на втората си страница днес. Тя е озаглавена "Затворената кухня хранела болни, деца и старци" и в нея четем, че "неустановено засега заболяване е засегнало шестима обитатели на старческия дом".В материала е цитирана и управителката на кухнята Марина Сакалова, която според която случаят няма да се окаже хранително отравяне.
Каквото и да се пише, най-сигурният начин да се избегне хранително отравяне в България е да се спре самото хранене. Както спряхме манифестациите. Макар че дори това не е толкова сигурно – спряхме манифестациите, но комунизмът си остана.

"Школа заборчняха покрай делегираните бюджети", развива вестникът изявлението на кмета на Хасково Георги Иванов на сесията в петък. Най-зле били училищата в Долно Големанци, Динево, Книжовник и Войводово, които продължават да дължат пари за гориво. В материала са посочени конкретните цифри от бюджета на школата, както и сумите да заплати, които превишават финансовата рамка. Според изданието виновна за създалата се ситуация е тромавата държавна машина, която не е предвидила ръста на инфлацията.
Когато и да кажете, че държавата е виновна, няма да сбъркате. Но сякаш е по-виновна цялостната философия на държавност, отколкото конкретните недоразумения. Болниците например са търговски дружества отдавна. Сиреч – те търгуват със стоката "здраве". Като всяка стока, и то си има срок на годност, след което – на боклука. Днешният лекар борави по-често с калкулатор, отколкото със слушалки. Затова не бива да ни учудва такъв дребен проблем като някакво фалирало селско школо.

"Къщата на "Подкрепа" става ресурсен дом" е друг акцент от страницата. Това е предложено с докладна записка на предстоящата сесия в петък.

"Правилник отлага изключването на биячите от оздравителната" продължава темата за побоя в Минерални бани вестникът. Според заместник директора на школото Панка Димова не можели да отстраняват от училище деца в края на учебната година. Правилникът не позволявал.
Да, да. Не правилникът, нещо друго не позволява. И всички знаем какво е то. Даскалите да не ни правят на будали.

"Нови шкоди ще стигат до Болярово от 2009-а" е озаглавен водещият материал на четвърта страница в броя. Другите акценти са "Замминистър ръси глупости пред пенсионерите в дома", "Аталай и Веселин Близнаков бягат от срещи с хасковлии". По-вероятно е Аталай да избягва среща с един хасковлия, на име Георги Иванов, а Близнаков – с униформените хасковлии.

"С Мъри не сме врагове. И приятели не сме" е заглавието на интервю с Тодор Батков, боса на "Левски" в днешния брой.

И "Хасковска Марица" пуска интервю с адвоката-безнесмен, но с различно заглавие – "По-тъп ли съм, идиот ли съм, на дърво ли живея, та си плащам данъците!"
Интересна работа. Вероятно всеки средностатистически българин си задава същия въпрос.

Темата за тока е водеща и в днешния брой на "Хасковска Марица". Заглавието също е сходно – "Засичаме сами електромерите към първи юли".

"Скандал за изключени кооператори в Преславец" е голямото заглавие над главата. Отстраняването ставало заради неплатен членски внос.Кметската наместничка Недялка Точкова пък контрира, че според закона можело да има само встъпителен членски внос. Фамилията на селската управничка е същата като на шефката на хасковския административен съд Теодора Точкова, тъй че по юридическите въпроси май може да й се вярва.
При кооперациите е такъв батак, че каквото и да се каже, ще е вярно.

"По двама за място в Икономиката", акцентира още изданието. 96 осмокласници се състезават за 52 места в школото.

"Питайте министъра защо даде лесни матури" е озаглавен голям материал на страницата "Общество". В елитните школа празнуват шестиците "на килограм", слабаците пък се радват на малкото двойки.Въпросът е: Покриха ли зрелостните изпити държавния образователен стандарт? Това според вестника ще покажат резултатите от университетите.
Да, обаче в България няма държавен образователен стандарт. Културният ни министър е полуграмотен, присмехулниците го наричат "мистър Збогом". Дори на единия от тестовете за матурите самото министрество на образованието бе сложило един въпрос повече, та от 50 станаха 51. Щом в министерството не могат да броят до 50, за какъв образователен стандарт можем да приказваме изобщо?

"Тангра" и "Фифи гърлс" пак с призови отличия" е водещо заглавие на 16 страница. Това "призови отличия" звучи малко като "мокра вода", но нейсе.

На страницата е публикувана и снимка на усмихнатата хасковлийка Кристина Георгиева до усмихнатия по рождение премиер Сергей Станишев. Фотото е правено във Вашингтон по време на посещението на нашата делегация в САЩ.
Малко е избързало момичето. Ако днес снимката с премиера изглежда като хвалба, утре може да си е компромат. Справка: Жан Виденов.

Още новини и подробности – в днешните броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини