От х:

Днес в x:

16 °C

Аналитичен преглед на печата – 24 юни

"На бадминтон 15-годишни разплакаха какичките", съобщава над главата си днешният брой на "Новинар юг". Момичетата на Бойчинов и Димитров спечелиха първа отборна титла за Хасково при жените.

"EVN: Отчитайте си тока сами" е озаглавен водещият материал на първа страница в броя. От 1 юли със сигурност ни чакат по-високи цени, още не е ясно какви, допълва изданието. Но понеже датата е в средата на отчетния период, всеки може сам да си засече електромера и да занесе данните на EVN. За долните австрийци (собствениците на компанията са от Долна Австрия) остава само да ни приберат парите.

"95-годишен с диария набеден, че сее зарази", отговаря "Новинар юг" на вчерашната публикация в "Хасковска Марица", в която се твърдеше, че обществена кухня сее зарази в Харманли. Възрастният човек имал обикновена диария, досега не бил засечен друг случай.
"Хасковска Марица" обаче си държи на своето и поддържа огъня в дописка на втората си страница днес. Тя е озаглавена "Затворената кухня хранела болни, деца и старци" и в нея четем, че "неустановено засега заболяване е засегнало шестима обитатели на старческия дом".В материала е цитирана и управителката на кухнята Марина Сакалова, която според която случаят няма да се окаже хранително отравяне.
Каквото и да се пише, най-сигурният начин да се избегне хранително отравяне в България е да се спре самото хранене. Както спряхме манифестациите. Макар че дори това не е толкова сигурно – спряхме манифестациите, но комунизмът си остана.

"Школа заборчняха покрай делегираните бюджети", развива вестникът изявлението на кмета на Хасково Георги Иванов на сесията в петък. Най-зле били училищата в Долно Големанци, Динево, Книжовник и Войводово, които продължават да дължат пари за гориво. В материала са посочени конкретните цифри от бюджета на школата, както и сумите да заплати, които превишават финансовата рамка. Според изданието виновна за създалата се ситуация е тромавата държавна машина, която не е предвидила ръста на инфлацията.
Когато и да кажете, че държавата е виновна, няма да сбъркате. Но сякаш е по-виновна цялостната философия на държавност, отколкото конкретните недоразумения. Болниците например са търговски дружества отдавна. Сиреч – те търгуват със стоката "здраве". Като всяка стока, и то си има срок на годност, след което – на боклука. Днешният лекар борави по-често с калкулатор, отколкото със слушалки. Затова не бива да ни учудва такъв дребен проблем като някакво фалирало селско школо.

"Къщата на "Подкрепа" става ресурсен дом" е друг акцент от страницата. Това е предложено с докладна записка на предстоящата сесия в петък.

"Правилник отлага изключването на биячите от оздравителната" продължава темата за побоя в Минерални бани вестникът. Според заместник директора на школото Панка Димова не можели да отстраняват от училище деца в края на учебната година. Правилникът не позволявал.
Да, да. Не правилникът, нещо друго не позволява. И всички знаем какво е то. Даскалите да не ни правят на будали.

"Нови шкоди ще стигат до Болярово от 2009-а" е озаглавен водещият материал на четвърта страница в броя. Другите акценти са "Замминистър ръси глупости пред пенсионерите в дома", "Аталай и Веселин Близнаков бягат от срещи с хасковлии". По-вероятно е Аталай да избягва среща с един хасковлия, на име Георги Иванов, а Близнаков – с униформените хасковлии.

"С Мъри не сме врагове. И приятели не сме" е заглавието на интервю с Тодор Батков, боса на "Левски" в днешния брой.

И "Хасковска Марица" пуска интервю с адвоката-безнесмен, но с различно заглавие – "По-тъп ли съм, идиот ли съм, на дърво ли живея, та си плащам данъците!"
Интересна работа. Вероятно всеки средностатистически българин си задава същия въпрос.

Темата за тока е водеща и в днешния брой на "Хасковска Марица". Заглавието също е сходно – "Засичаме сами електромерите към първи юли".

"Скандал за изключени кооператори в Преславец" е голямото заглавие над главата. Отстраняването ставало заради неплатен членски внос.Кметската наместничка Недялка Точкова пък контрира, че според закона можело да има само встъпителен членски внос. Фамилията на селската управничка е същата като на шефката на хасковския административен съд Теодора Точкова, тъй че по юридическите въпроси май може да й се вярва.
При кооперациите е такъв батак, че каквото и да се каже, ще е вярно.

"По двама за място в Икономиката", акцентира още изданието. 96 осмокласници се състезават за 52 места в школото.

"Питайте министъра защо даде лесни матури" е озаглавен голям материал на страницата "Общество". В елитните школа празнуват шестиците "на килограм", слабаците пък се радват на малкото двойки.Въпросът е: Покриха ли зрелостните изпити държавния образователен стандарт? Това според вестника ще покажат резултатите от университетите.
Да, обаче в България няма държавен образователен стандарт. Културният ни министър е полуграмотен, присмехулниците го наричат "мистър Збогом". Дори на единия от тестовете за матурите самото министрество на образованието бе сложило един въпрос повече, та от 50 станаха 51. Щом в министерството не могат да броят до 50, за какъв образователен стандарт можем да приказваме изобщо?

"Тангра" и "Фифи гърлс" пак с призови отличия" е водещо заглавие на 16 страница. Това "призови отличия" звучи малко като "мокра вода", но нейсе.

На страницата е публикувана и снимка на усмихнатата хасковлийка Кристина Георгиева до усмихнатия по рождение премиер Сергей Станишев. Фотото е правено във Вашингтон по време на посещението на нашата делегация в САЩ.
Малко е избързало момичето. Ако днес снимката с премиера изглежда като хвалба, утре може да си е компромат. Справка: Жан Виденов.

Още новини и подробности – в днешните броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
21 окт 2020
Последни новини