От х:

Днес в x:

4 °C

Аналитичен преглед на печата – 24 юни

"На бадминтон 15-годишни разплакаха какичките", съобщава над главата си днешният брой на "Новинар юг". Момичетата на Бойчинов и Димитров спечелиха първа отборна титла за Хасково при жените.

"EVN: Отчитайте си тока сами" е озаглавен водещият материал на първа страница в броя. От 1 юли със сигурност ни чакат по-високи цени, още не е ясно какви, допълва изданието. Но понеже датата е в средата на отчетния период, всеки може сам да си засече електромера и да занесе данните на EVN. За долните австрийци (собствениците на компанията са от Долна Австрия) остава само да ни приберат парите.

"95-годишен с диария набеден, че сее зарази", отговаря "Новинар юг" на вчерашната публикация в "Хасковска Марица", в която се твърдеше, че обществена кухня сее зарази в Харманли. Възрастният човек имал обикновена диария, досега не бил засечен друг случай.
"Хасковска Марица" обаче си държи на своето и поддържа огъня в дописка на втората си страница днес. Тя е озаглавена "Затворената кухня хранела болни, деца и старци" и в нея четем, че "неустановено засега заболяване е засегнало шестима обитатели на старческия дом".В материала е цитирана и управителката на кухнята Марина Сакалова, която според която случаят няма да се окаже хранително отравяне.
Каквото и да се пише, най-сигурният начин да се избегне хранително отравяне в България е да се спре самото хранене. Както спряхме манифестациите. Макар че дори това не е толкова сигурно – спряхме манифестациите, но комунизмът си остана.

"Школа заборчняха покрай делегираните бюджети", развива вестникът изявлението на кмета на Хасково Георги Иванов на сесията в петък. Най-зле били училищата в Долно Големанци, Динево, Книжовник и Войводово, които продължават да дължат пари за гориво. В материала са посочени конкретните цифри от бюджета на школата, както и сумите да заплати, които превишават финансовата рамка. Според изданието виновна за създалата се ситуация е тромавата държавна машина, която не е предвидила ръста на инфлацията.
Когато и да кажете, че държавата е виновна, няма да сбъркате. Но сякаш е по-виновна цялостната философия на държавност, отколкото конкретните недоразумения. Болниците например са търговски дружества отдавна. Сиреч – те търгуват със стоката "здраве". Като всяка стока, и то си има срок на годност, след което – на боклука. Днешният лекар борави по-често с калкулатор, отколкото със слушалки. Затова не бива да ни учудва такъв дребен проблем като някакво фалирало селско школо.

"Къщата на "Подкрепа" става ресурсен дом" е друг акцент от страницата. Това е предложено с докладна записка на предстоящата сесия в петък.

"Правилник отлага изключването на биячите от оздравителната" продължава темата за побоя в Минерални бани вестникът. Според заместник директора на школото Панка Димова не можели да отстраняват от училище деца в края на учебната година. Правилникът не позволявал.
Да, да. Не правилникът, нещо друго не позволява. И всички знаем какво е то. Даскалите да не ни правят на будали.

"Нови шкоди ще стигат до Болярово от 2009-а" е озаглавен водещият материал на четвърта страница в броя. Другите акценти са "Замминистър ръси глупости пред пенсионерите в дома", "Аталай и Веселин Близнаков бягат от срещи с хасковлии". По-вероятно е Аталай да избягва среща с един хасковлия, на име Георги Иванов, а Близнаков – с униформените хасковлии.

"С Мъри не сме врагове. И приятели не сме" е заглавието на интервю с Тодор Батков, боса на "Левски" в днешния брой.

И "Хасковска Марица" пуска интервю с адвоката-безнесмен, но с различно заглавие – "По-тъп ли съм, идиот ли съм, на дърво ли живея, та си плащам данъците!"
Интересна работа. Вероятно всеки средностатистически българин си задава същия въпрос.

Темата за тока е водеща и в днешния брой на "Хасковска Марица". Заглавието също е сходно – "Засичаме сами електромерите към първи юли".

"Скандал за изключени кооператори в Преславец" е голямото заглавие над главата. Отстраняването ставало заради неплатен членски внос.Кметската наместничка Недялка Точкова пък контрира, че според закона можело да има само встъпителен членски внос. Фамилията на селската управничка е същата като на шефката на хасковския административен съд Теодора Точкова, тъй че по юридическите въпроси май може да й се вярва.
При кооперациите е такъв батак, че каквото и да се каже, ще е вярно.

"По двама за място в Икономиката", акцентира още изданието. 96 осмокласници се състезават за 52 места в школото.

"Питайте министъра защо даде лесни матури" е озаглавен голям материал на страницата "Общество". В елитните школа празнуват шестиците "на килограм", слабаците пък се радват на малкото двойки.Въпросът е: Покриха ли зрелостните изпити държавния образователен стандарт? Това според вестника ще покажат резултатите от университетите.
Да, обаче в България няма държавен образователен стандарт. Културният ни министър е полуграмотен, присмехулниците го наричат "мистър Збогом". Дори на единия от тестовете за матурите самото министрество на образованието бе сложило един въпрос повече, та от 50 станаха 51. Щом в министерството не могат да броят до 50, за какъв образователен стандарт можем да приказваме изобщо?

"Тангра" и "Фифи гърлс" пак с призови отличия" е водещо заглавие на 16 страница. Това "призови отличия" звучи малко като "мокра вода", но нейсе.

На страницата е публикувана и снимка на усмихнатата хасковлийка Кристина Георгиева до усмихнатия по рождение премиер Сергей Станишев. Фотото е правено във Вашингтон по време на посещението на нашата делегация в САЩ.
Малко е избързало момичето. Ако днес снимката с премиера изглежда като хвалба, утре може да си е компромат. Справка: Жан Виденов.

Още новини и подробности – в днешните броеве на "Новинар юг" и "Хасковска Марица"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини