От х:

Днес в x:

Хасково е първият български домакин на „Младият Кертес, млади унгарци”

    Хасково е първият домакин у нас на фотографиите на един от най-добрите унгарски майстори зад обектива Андре Кертес.

    Заедно с неговите фотографии в компилацията „Младият Кертес, млади унгарци” са включени снимки и на съвременни фотографи от Унгария.

    В изложението, което е разположено в Младежкия център и се открива днес от 17.30 часа, могат да се видят рядко показваните ранни произведения на Кертес и творбите на още 12 негови колеги от нашето съвремие.

    Изложбата е специална именно с това - че наред със заслуженото славното минало на унгарската фотография, тя представя и късче от настоящето на това изкуство.

    „Младият Кертес, младите унгарци”, се ражда по инициатива на двама гръцки куратори Йоана Васдеки и Джеф Вандерпул и тръгва на европейската си обиколка от атинската галерия „Long Room” през 2013 година.

    Целта на подбора е да се представи началото на творческата кариера на световноизвестния фотограф Андре Кертес - идилия на селския живот в Унгария в началото на миналия век, но и Централна Европа от историческата епоха на Първата световна война, редом с творбите на младата генерация от организацията за съвременно фотоизкуство „RANDOM”, като по този начин се покаже миналото и настоящето на унгарската фотография в едно и също време и пространство.

    Фотоизложата идва в Хасково със съдействието на Унгарсакия културен институт "Балаши" и Димитър Русев-Мутата.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини