От х:

Днес в x:

Прекъсват малките матури за ден заради Юлианския календар

1938 четвъртокласници от Хасковски регион влязоха в класните стаи тази сутрин за външното оценяване на знанията и уменията им по математика. За първи път през тази година въртележката за препитване на децата от края на началното образование започва не както обикновено с изпит по литература, а с математиката.

Общият брой на четвъртокласниците в областта е 2029, уточниха от Регионалният инспекторат на образованието. На пръв поглед се набива на очи голямата разлика на неявилите се ученици - 91. Шефът на Инспектората Иван Панайотов обаче обясни, че заради доста сериозната цифра с екипа му са направили проверка за броя на неявилите се във всяко от 62-те училища в областта. „Въпреки че прави впечатления сумарният брой на отсъстващите, от проверката стана ясно, че няма драма. В по-малките школа липсват по 1-2-ма ученика, а в по-големите, където има по 100-120 четвъртокласници, липсващите са по 4-5“, посочи той.

Утре децата ще имат почивка от изпитите, тъй като много от училищата в Хасковски регион и страната носят името „Св. св. Кирил и Методий“ и имат патронен празник, тъй като честват светите братя според Юлианския календар /стар стил/ на 11 май, вместо на 24-ти.

Малките матури продължават на 12-ти, в четвъртък, с изпита по български език, в петък е препитването по „Човек и природа“, а в понеделник изпитната сесия приключва с въпросите по „Човек и общество“.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини