От х:

Днес в x:

Посланикът на Беларус кани хасковски фирми за инвеститори

    Посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович презентира пред местните власти и бизнеса на Хасково родината си и възможностите за инвестиции.

    Дипломатът бе придружаван от съветника по търговско-икономическите въпроси Олег Белов и представителя на Беларуската търговско-промишлена палата в България Тодор Трифонов.

    Срещата е с съдействието на на Хасковската търговско-промишлена палата по идея и желание на беларуския посланик.

    „Хасковската търговска палата ХТПП винаги е готова да сътрудничи с посолството на Беларус в полза на бизнеса и да подпомага всяка дейност за взаимна работа, посочи при откриването на срещата шефът на ХТПП Янчо Янев.

    „Тази среща е поредна крачка за увеличаване на търговско-икономическия обмен между България и Беларус. Статистиката ни показва, че през последните 10 години стокообменът между двете държави се е увеличил, като за 2014 година той надхвърля 90 млн. долара, данните за 2015 показват също стабилен ръст в търговския обмен. Обнадеждаващ е и факта ,че българските инвестиции в Беларус също нарастват в последните 6 години и надхвърлят 15 млн. Долара.”, посочи в обръщението си символичният домакин на срещата областния управител на Хасково Станислав Дечев.

    Кметът на Хасково Добри Беливанов също участва във форума. Той използва възможността да представи пред дипломатите от Беларус работата на местната администрация в посока на подкрепа на бизнеса. „Община Хасково се отваря за бизнеса, първите стъпки са направени- приехме Наредба за стимулиране на инвестициите, предстои и разработване на Бизнес зона. Големият износ, който се прави от България към Беларус се пада на машините за хранително-вкусовата промишленост, в частност на млекопреработването, а в Хасково има няколко стабилни фирми в този сфера на производството“, посочи кметът и подчерта, че връзките между двете държави в икономическо отношение могат да се развиват и със създаването на смесени българо-беларуски дружества.

    Посланик Воронкович посочи, че Беларус е привлекателна за представителите от различните сфери на бизнеса.

    Той отбеляза, че икономиката на страната му се развива много динамично и в някои от сферите на производство Беларус е на чело в Европа. Така например страната му държи първото място по производство на тежкотоварни камиони.

    Той отбеляза, че макар през 2015 година стокооборотът между България и Беларус да е нараснал с 35 %, с което е достигнал връхна точка за последните десет години, все още потенциала за обмяна на стоки между двете страни не е изчерпан.

    Дипломатът изрази оптимизъм и че времето на тясно сътрудничество и активна търговия между Европейския и създадения миналата година Евразийския съюз, част от който е и Беларус, не е далеч.

    Той посочи, че през миналата година 30 % от износа на Беларус е за страни -членки на ЕС.

    М.Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини