От х:

Днес в x:

Нов шеф на старческия, ще вдига заплати

    Старческият дом на Кенана запона новата седмица с нов шеф. Това е 50-годишната  Любка Евтимова, която сменя на поста досегашният началник Кина Койнарска. Последната се задържа на поста точно 1 година, след като бе назначена на мястото на Вълко Пехливанов в предпоследният ден на февруари 2015. Причините за рокадата е изтекъл срок на временно трудово правоотношение, уточниха от работодателя община Хасково. Оттам запазиха деликатно мълчание по въпроса доволни ли са били от Койнарска или не. Тя бе назначена временно, като хза последната година нямаше информация за конкурс за мястото. Спецификата на поста позволява заемащият го временно  да бъде освободен по всяко време на изпитателния срок ако не задоволи изискването на работодателя.  Г-жа Койнарска не бе открита за коментар.

    Нейната заместничка не бе в течение за причините довели я на този пост. Досега не е работела в социални звена, държавни или общшински, но има значим опит в сфери тясно свързани с работата в старчески дом. Евтимова е дългогодишен фелдшер/ по първо образование/ с месторабота в Първа поликлиника. После завършва икономика и работи като счетоводител в големи хасковски фирми като Бетран и Ерато. 10 години е регионален мениджър на Ейвън. Накрая явно частната сфера и е дотегнала, защото се явила на конкурс за мястото в Дома. За разлика от останалите общински предприятия, които се сдобиха с нови, но временни шефове, рокадата в Старческия дом е след законен конкурс и за постоянно. Любка Евтимова не е член на ГЕРБ, всъщност не е и член на никоя политическа партия. Идва надъхана, с желание да работи. Главни свои цели вижда в подобряване благосъстоянието на живущите в дома и на персонала. За първата цел се кани да кандидатства по Европейски програми. Планът е оттам да дойдат средства за нови начини за рехабилитация и забавления на болните домуващи, които стават все по-голям % от настанените в социалното заведение. От 152-ма настанени в момента в Дома,  58 са лежащо болни и креят, заковани за креватите.  Обгрижваните във филиала 24 души със сетивни увреждания имат същия проблем.

    Що се отнася до персонала, на него му е нужна допълнителна мотивация, защото работата им е тежка и неблагодарна, уточни г-жа Евтимова. Дава си ясна сметка, че това става главно с пари, затова заяви, че ще търси нови начини за допълнително материално стимулиране или направо увеличаване на заплатите. В класическия вид вдигането на трудовите възнаграждения ще бъде трудно, защото те идват директно от социалното министерство. А там пък наскоро се прочуха с разтегливите си 10 %. С толкова трябваше да се повишат заплатите на работещите в социалната сфера, но на практика едно средно възнаграждение от 600 лв се увеличи с 30 лв. Което е едва 5 на сто, но това не отказа министър Калфин да си настоява, че хората му са по-богати с 10 %.

    За разлика от предишни години сега Старческият има свободни места. В същинският корпус има 152 души от 160 възможни, а в сетивния филиал са 24 при капацитет от 30. Това обаче е по-скоро изключение и домът е препълнен целогодишно. С оглед да осигури бодра смяна за персонала, дома са допуснати до специализация фелдшери и мед сестри от хасковския медицински колеж, допълни Любка Евтимова.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини