От х:

Днес в x:

Смъртта дебне в Старческия дом в Кенана: 20 починали само за месец

    20 възрастни хора са починали в Старческия дом в Кенана само за месец януари тази година, в разгара на грипната епидемия, научи Haskovo.net. Този факт бе потвърден от новия директор на социалното заведение Пламен Кузманов. Той обаче отказа да го коментира с обяснението, че е на този пост едва от 6 юни и не знае какво се е случило тук през януари.

    Високата смъртност в Старческия дом в Кенана е предмет на доста градски легенди, макар да е донякъде обяснима предвид възрастта на потребителите, настанени там.

    Според Кузманов повечето смъртни случаи са от третия етаж на социалното заведение, където са настанени лежащо болни – с прекарани тежки инсулти и инфаркти, както и с ред други сериозни заболявания. “От 124 потребители към настоящия момент 58 са настанени на третия етаж. Там смъртността е доста по-висока, заради ниския имунитет, заради стреса, а понякога и заради отчаянието. Преди десетина дни настанихме в Дома възрастен мъж, лежащо болен, но психически стабилен. Този човек се срина пред очите ми за три дни и почина само след седмица”, разказа Кузманов.

    По думите му много от новонастанените и изпитват стрес, понякога отчаяние, обзема ги чувството, че близките, ако имат такива, са ги изоставили. Една от санитарките разказва за случай отпреди няколко години, когато техен потребител навършил 100 години. “От общината му подариха икона, отпуснаха пари за юбилея, а старецът дни наред разказваше колко внуци и правнуци има, къде ще закачи иконата. На самото тържество обаче дойде само един от внуците му, който поседя пет минути и побърза да си тръгне. Старецът се срина. Казваше “Няма за какво да живея”, от следващи ден отказа да се храни и след седмица почина”.

    Попитан за общата смъртност в социалното заведение, Пламен Кузманов призна, че в първите му пет дни като директор е имало пет смъртни случая. След това до края на месеца – само два.

    “И всички са от третия етаж. Затова гледаме там непрекъснато да има 4-5 санитарки и две медицински сестри. Защото настанените там изискват много повече грижи. 12 от потребителите там например са на пасирана храна, не могат сами, хранят ги санитарките”, допълни Кузманов.

    Капацитетът на Старческия дом е 160 души, към януари тази година той е бил почти изцяло запълнен. След грипа тази зима обаче броят на потребителите пада и има свободни места, а доскоро имаше списъци с чакащи за настаняване.

    “Имаме издадени заповеди за настаняване на 4-ма души, един мъж дойде, три жени още не са”, каза още Кузманов. “Едната от тях е 22 набор, другата 27-ми, третата – 33-ти. Всичките са за третия етаж”, посочи още една причина за високата смъртност Кузманов.

    В Старческия дом по щат работят 62-ма души.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      12
      123
      90 -1
      15:12, 2 юли 2018
      Ех живот, живот. Отгледали деца, внуци, правнуци ..... и на края вместо да живеят спокойни старини .... сами. Тъжно, много тъжно.
      • Ри
        Рижавия х.ѝ...
        2 0
        19:48, 4 юли 2018
        Българина това заслужава...самички си го правиме. Това е един заспал народ. Всички цени скачат нагоре. Мълчим и си траѝкаме .Ще ни мачкат и това е. Изгониха младите хора да работят зад граница. И да стават роби там..Изоставиха възрастните си родители сами тук. Вместо да са тук до тях и взаимно да си помагат ежедневно...За някои хора които управляват България, и от тях зависи нашето бъдеще . Това положение в което се намираме е идеално. Докато не излезем всички на масов протест и кажем СТИГА..Положението ще става по зле с всеки изминат ден !
    • 2
      Вр
      времената с атежки
      71 -2
      15:54, 2 юли 2018
      Времената са тежки и за млади, и за стари.Страшно е възрастните хора да си отиват сами и никой даже не иска да ги види , но помислете си също колко много родители има навънка и колко дечица се отглеждат от дядовци и баби.Това е страшно и за децата.Възрастните хора не могат да отгледат внуците както биха ги отгледали майка и татко.Ех, тежки времена.Всичко опира до пари.Всеки е принуден да взема тежки решения и пак да повторя не е леко нито на млади, нито на стари.В ония "цивилизованите" страни парите на хората стигнали до пенсия им гарантират поне нормално съществуване в третата възраст.Има домове, където възрастните хора получават една много добра грижа.Това всъщност е мерилото за една нация - като им влезеш в тоалетната и ти става ясно каква им е културата и като ги видиш как са захвърлили старите хора пак е ясно какви са ценностите на населението!Останалото са само приказки, приказки ....Ех, толкова ли е трудно да се вземат правилните решения за да се даде възможност на хората да имат достоинство...
      • Ив
        Иван
        6 0
        07:36, 4 юли 2018
        Ами в България вече всички знаем какво е правилно. Не е като да не сме имали възможности да обърнем нешата през годините. Не че винаги е трудно. Не че винаги не стигат парите за да се вземе правилното решение. Не че не знаем кое е правилното решение. Просто не ни е грижа един за друг за да го направим.

        :)

        Всичко добро.
    • 3
      Пе
      Пехливан
      28 -11
      17:03, 2 юли 2018
      На тоя Пламен Кузманов да нямате доверие. Работят 62 служители с заплати по 700 лева, а, карат старите хора да си купуват и храна и консумативи . В старческия дом се краде яко от персонала и храна и консумативи.
    • 4
      Жу
      жужа
      26 -10
      18:47, 2 юли 2018
      а в крилото за хора със сетивни увреждания или както го наричат "малкия дом" положението е далеч по замъглено и плачевно.там идете г-н кръшков,там е нещо страшно ,полуслепи или напълно слепи изоставени хора на 4-5 мързеливи жени,уж медицински персонал. защо никога не се прави репортаж за този така наречен малък дом.може би защото директорката е протеже на Д.Б. идете ,ей така без предупреждение-влезте и говорете с хората,те са напълно нормални,но прекалено уплашени за да ви кажат всичко директно,тъй като обслужващия персонал са техните очи и ръце.за огромно съжаление.30 човека са разположени на 2 та етажа в дома-на доизживяване.....жалко и много тъжно,много,но за това пък,с присъствието си там,осигуряват заплати за обслужващия персонал,който нехае за тях,но да се надяваме че старата приказка за колелото,което се върти от пармак на пармак -ще застигне и тях.там идете кръшков-там,ако имате достатъчно набито око ще видите много...а старците там жадуват някой да им обърне внимание и разбира се ако не сте придружени от обслужващия персонал има какво да ви разкажат/оплачат/.представяте ли си каква е смъртността там???!!!???
      • Ех
        ех
        4 -4
        22:05, 3 юли 2018
        Ех жужа,жужа много си навътре в нещата.Коментара ти навява на мисълта, че си работила в систвмата.Интвресно какво се е случило,че правиш такова изказване'...............
      • Ле
        Лелката
        1 0
        10:41, 5 юли 2018
        Желка или Жужка,сигурно по себе си съдиш за работата във филиала на незрящите🤣A
    • 5
      Ст
      Стиф
      2 -7
      00:47, 3 юли 2018
      Имат една младичка психоложка там. Много е красива... Виж коментара
    • 6
      Еж
      ежко
      12 -4
      01:29, 3 юли 2018
      Вероятно по щат има, но в действителност няма психолог или психоложка и на практика никой не работи с възрасните хорица!
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      10 -6
      07:09, 3 юли 2018
      Бойко би казал - "Кеф ,20 кретена по малко ще висят на пенсионната система."Мнолов на Подкрепа шефа,и той е шеф на НОИ.И той се радва.Да мрат ,да има за крадене и от сребърния фонд.Кръшков ,що не питаш кой
      и шеф на сребърния фонд?
    • 8
      За
      Запознат
      10 -7
      10:55, 3 юли 2018
      В Старчески дом "Кенана" се полагат изключително добри грижи за хората.Персоналът е с непопълнен щат,въпреки това си гледа работата.Въпреки безработицата,никой не желае да работи там-защото е тежка и неблагодарна работа..Така че тези хора заслужават благодарност!
    • 9
      Mi
      mira
      14 -4
      11:47, 3 юли 2018
      Не е сензация и няма нищо странно . Те са хора на възраст .Кой когато му дойде времето.
      Няма ли за какво друго да пишете. Или може би ни информирате ,че има свободни места.
    • 10
      Na
      Na mira
      9 -3
      12:59, 3 юли 2018
      Ти май си една от тези страшни санитарки с дома за възрастни хора. Защо пък да не се обърне внимание на това
    • 11
      Na
      Na mira
      6 -5
      13:02, 3 юли 2018
      Тази статистика е страшна и някой трябва да се самосезира и разследва всеки случай. И трябва да се работи с близките на хората там, явно не са запознати с травмите, които създават с незаинтересоваността си към хората, които са ги отгледали
      • Ей, големии разбирачи! Домът за стари хора е превърнат в хоспис и това го знаят всички в системата! Просто хората не желаят или нямат възможност да си гледат близките и след падане на легло от болницата, няма къде да се настанят директно в дома, въпреки, че не е редно, но не може да се оставят и на улицата! Хора на 90 години в тежко състояние какво ги чака!? В повечето случаи един -два дни след настаняването и си отиват. Всички случаи са имено с такива тежко болни пациенти!
    • 12
      Па
      па-па
      0 0
      14:47, 6 яну 2020
      Ами не знам откъде да започна. Най напред кой е дал разрешително в сгради с неподходящи условия за настаняване да бъдат експлоатирани като домове за живеене? Второ-спрете с оплакванията ,че работата е тежка. Да грижата за възрастни хора с редуциран физически и ментален капацитет не е лека работа, но всеки преценява какво иска да работи и ако сам си си я избрал, то си длъжен да се грижиш за тези хора така, както би искал да се грижат за теб.
      Не знам къде е държавата и контролните органи, които да следят за стандартите на обслужване .
      Пиша това, защото от няколко години се ескпонират случай за отвратително гнусни условия на такива домове и такова отношение на персонала.
      Последният случай от преди няколко дни-кой е този идиот, който реши ,че могат да се полагат адекватни грижи за 57 човешки същества в сграда с две тоалетни? Ами почти всеки апартамент има по две такива и пак възникват конфликти между живеещите там.

    Случаен виц

    Последни новини