От х:

Днес в x:

Среднощна навалица за регтабели, чакат по 12 часа за нови

    Хасково се юрна да поставя регистрационни табели на новозакупените си автомобили след 1 месец чакане. Местният КАТ стана една от първите дирекции в страната, които възстановиха услугата след принудителното прекъсване в средата на ноември. Както е известно процедурата по регистрация на автомобили спря поради изчерпването на регтабелите в национален мащаб. Причината бе че за пръв път в историята, табелите вече не се правят от държавна фирма, а минаха в частни ръце. В случая с Хасково те се правят от софийска фирма. Днес новите номера бяха доставени и КАТ възстанови обичайните си услуги по първоначална регистрация, транзитна регистрация, промяна на номер, прекратяване на регистрация и други характерни дейности. „Номера има поне за половин година, така че гражданите да не се притесняват“ успокои обществеността началника на КАТ Хасково Иван Расоков. А обществеността наистина имаше нужда от успокоение.

    Истерията по регистрацията на возилата разтресе хасковлии и хора от областта още от вчера. Стотици се изсипали в двора на КАТ да пазят ред, някои си наели професионални регистратори които да им оправят „хайванчетата“ срещу 20 лв. Други решили, че на вълка му е дебел врата щото сам си върши работата...и избрали да спят в автомобилите до настъпването на утрото. Подобна съдба имаше Георги Йорданов от димитровградското село Райново. Дошъл значи човека вчера, за да види каква е работата, но като преброил народа пред КАТ решил, че няма връщане и си заплюл място в реда-№13. После заседнал в колата си и при липса на авери с които да извърти поне един белот, си отстпал добре. „Не мога да бия 40 километра до село и обратно и като дойда, пак да пропусна ред“ мотивира се човека. Опасенията му далеч не бяха безпочвени. По уверенията на КАТ службата по регистрация ще работи с максимално натоварване, но дори и така няма начин да обслужи повече от 100 автомобила на ден. А чакащите определено надвишаваха значително тази цифра. Утре и в други ден пък е запазеното време за регистрация на марките БМВ, Мерцедес и Ауди и за скромната Алфа на Тенчо нямало да има място. Затова човека избрал да хотелства в колата си. 12-часовото му чакане било напразно, след като се оказало, че на сутринта с предимство били тези, които първо си оправили документите. Те спокойно прередили висящите пред канала, които псуващи се насочваха към опашката пред гишето за регистрация.

    Тази грешка избегнал военния Иван Димитров от поделение 52 740. Успял да свари днес защото бил в отпуска полагаща се на мисионерите върнали се от Кандахар в Афганистан. За Щерю З. обаче няма отпуска. Човека категорично отказа да се снима, защото бил на работа и шефа му щял да „изкрейзи“ като го види какво прави в работно време. Ама нямало начин-колата трябвала за да се кара малкия на училище. Един месец събирала прах в гаража и семейството се ръсело с пари за таксита.

    Липсата на регтабели сериозно удари не само разписанието на фамилиите, а е бизнеса на доста браншове в Хасково. Проверка в местните автокъщи потвърди подозренията че през последния месец нямат НИКАКВИ продажби. Само една автоборса, на Кърджалийска се престраши да признае за три продадени автомобила. Които естествено не били в движение поради липса на регтабели. Таксиджия от хасковска фирма пък изчисляваше в хиляди загубата си от един месец липса на поръчки. Купил си нова Дачия да замени раздрънкания стар файтон, ама седмици наред гледал завистливо отстрани как колегите правят пачки, а той виси в къщи. Мнението му за ситуацията се изрази в люти попръжни по адрес на КАТ, Държавата, Бойко Борисов и любопитните журналисти. Накрая се заключи отново в колата си, където битувал от 5 часа тази сутрин.

    Няма как всички мераклии да минат, потвърдиха от пътна полиция. Те помолиха гражданите с валидни транзитни номера или с постоянни национални табели от други области, да изчакат до края на годината, докато бъде нормализиран процеса по регистрация. Спорно е дали подозрителните хасковлии ще ги чуят. Повечето бързаха да се регистрират и заради слуха, че този процес тепърва щял да поскъпва по примера на винетките и Гражданската отговорност. Към момента обаче цените на услугата са същите-нов номер струва 44 лв. Това обаче далеч не е целия „масраф“-заедно с екотаксата и ГО целият панаир излиза не по-малко от 400 лв, бързо изчислиха хасковските шофьори.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини