От х:

Днес в x:

Подредиха коледни ястия през “Заря”, корумпираха журито

    Кулинарна изложба “Характерни коледни ястия и питиета в Хасковския край” се проведе пред читалище “Заря” в Хасково днес. В нея със своя продукция се представиха читалища от общината, а секретарят на читалището-домакин Сашо Милушев го превърна в истинско шоу, наред с изпълненията на децата от ансамбъл “Златна Тракия” и на възпитаниците на НЧ “Св. Климент Охридски”.

    Имаше и жури, начело с шефката на хуманитарната дирекция в общината Ралица Кисекчиева, което обикаляше масите с вкусотии, а от всяко читалище представяха ястията си, като обясняваха как са приготвени. Така проличаха и някои съвременни тенденции в коледната трапеза – например тиквеник с ябълки или пък зелник със спанак и праз.

    Най-новото читалище в Хасково - “Аспарух Лешников”, създадено през тази година и все още без лев субсидия от държавата, се представи най-мащабно в изложението – с цели 15 ястия. Показани бяха и традиционните за коледната трапеза ястия – содени питки, кисело зеле с ориз, боб, различни обредни хлябове, сладкиши. Имаше и кулинарни изкушения с месо - “селска луканка”, която “върви в комплект с постно вино”. От читалище “Арарат” показаха, разбира се, традиционните арменски сладки.

    По-досетливите читалища побързаха да пъхнат в ръцете на журито подбрани лакомства от своята продукция "само да опитат", като по този начин всяха основателни съмнения в неговата безпристрастност. Към края на дългата маса с вкусотии комисията вече едва крепеше кулинарията в ръце. Секретарят на “Заря” Сашо Милушев обаче пресече подозренията в явна корупция със съобщението, че в тази надпревара “всички са първи”. Грамоти ще има за всички участници, обяви той.

    След журито пък вървеше голямата група на публиката, която се нахвърли върху експонатите.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини