От х:

Днес в x:

Пускат повечето от задържаните 33 митничари, в ареста остават 14

    Прокурорска мярка за задържане получиха 14 от задържаните 33-ма митничари от Свиленградското ведомство при акцията вчера.Броят им  беше оповестен на нарочна пресконференция на Спецпрокуратурата в късния следобед. Стана ясно че за всички 33 ма има повдигнато ожинение. Осем са пуснати с парична гаранция.

    Заради 7-часовата акция в неделя границата ни към Турция остана затворена между 8 и 15 часа. Част от спецоперацията с участието на 140 души от силовите служби се проведе на самия плац на ГКПП Капитан Андреево, бяха претърсени имоти и леки автомобили на митнически служители на територията на села и пет града в хасковска област.

    Засега не е ясно колко от задържаните митничари ще се сдобият с обвинения, но като сигурен резултат от акцията до момента са километричните опашки от камиони на границата ни с Турция който са от вчера.

    Преди да бъде вдигната бариерата върволицата от тирове стигна до разклона за Свиленград. Макар и малко стопена днес, тя все още стига до около 10 колиметра.

    За нощната смяна са обработени 800 товарни автомобила.

    Въпреки че след като 33-мата бяха отведени за разпит, редиците на свиленградското митническо ведомство сериозно се оголиха, от пресслужбата на Агенция Митници потвърдиха, че за момента не се налага прехвърляне на служители от други митнически звена в страната. Смените на ГКПП Капитан Андреево са окомплектовани от наличния състав на Свиленградската митница.

    Вчерашната акция е третата мащабна за тази година, свързана с пресичане на корупцията.

    В началото на годината белезниците щракнаха на ръцете на шефа на Свиленградското ведомство Тодор Караиванов, който беше спипан с белязяни пари, дадени като подкуп. По-късно той беше пуснат от ареста под парична гаранция. Два месеца по-късно много митничари изгърмяха по т. нар. Цигарена афера.

    Арестите бяха направо на плаца и цялата нощна смяна, заедно с началника й, след като в Пловдив беше спипан камион, натъпкан с нелегални цигари, по-късно друг беше засечен и на ГКПП Капитан Андреево. И тук всяко чудо за три дни - много от служителите бяха разпитани и освободени.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини