От х:

Днес в x:

Хасковските шофьори изрядни пред закона и опасни за колегите си

    Поне що се отнася до гумите на автомобилите им, хасковлии са изрядни пред закона. Това е резултатът засега от акцията на КАТ по проверка грайферите на автомобилните гуми, която стартира от началото на ноември. На средата на кампанията са констатирани повече нередности по ел системите на колите-фарове, чистачки, габарити отколкото с гумите. От стотици проверени коли, само единици се возят на грайфери под законовия минимум от 1.6 мм. Напълно в нормите бяха и спрените за 10 минути 4 автомобила от катаджийския пост край цигарената фабрика. Замерванията на дълбочината на грайфера показа средно между 2.2 и 2.5 мм, което според закона е повече от приемливо. В ЗДвП изрично е регламентирано, че шофьорите на леки коли могат да карат и с грайфер около милиметър и половина, а на тежкотоварните-с 2 мм.  Въпреки че според пътните полицаи, а и достатъчно опитните шофьори, гума с такъв или малко по-голям грайфер вече не е гума. А галош.

    Гумата изпълнява предназначението си ако грайферът й е поне 4 мм, категорични са от сервиза до бившата Млада гвардия. Мнението им се споделя и от други колеги в бизнеса. В момента е жътвата за гумаджийниците, като на ден преобуват десетки хасковски автомобили автомобили. Но от това което свалят от тях понякога им настръхва косите. „Има гуми които са не просто с изтрит грайфер ами са напълно пред разкъсване. Цъфнали са на десетки места и е било самовъпрос на дни да гръмнат на пътя” споделиха от сервиз на Кърджалийска. Наскоро преобули един джип БМВ, чийто стопанин рискувал няколкото десетки хилядарки върху гуми втора употреба за няколко десетки лева. Голяма част от водачите на тузарски автомобили твърдо изповядвали принципа скъпи на триците евтини на брашното и избирали да пестят дори от такива жизненоважни неща като качествени зимни гуми. Според  специалистите, една добра зимна гума има два пъти по-малък спирачен път от аналогична лятна, което намалява да минимум риска от катастрофа. След която ценените тенекии и глезотии в тузарският автомобил ще стават само за скрап.

    В Българското законодателство обаче няма разграничение зимни-летни гуми, изискванията са само за грайфера. Разграничение няма и в цяла Европа с изключение на 3 скандинавски държави. Там обаче се следи стриктно дали автомобилът е пригоден за зимни условия, дали при снеговалеж  се кара с вериги и т.н. България обаче тръгва да затяга режима, като всеки момент се очаква приемането на закон, който да задължи местните водачи да карат със зимни гуми от 1-ви ноември до 1-в април. А глобата при нарушения да бъде необжалваема и то от порядъка на 150 лв. За пътни превозни средства от обществения транспорт-двойна. Според юристи обаче именно принципът на необжлваемост ще се превърне в ахилесовата пета на гласения законопроект.  Такова изискване е незаконно и с подобна презумпция преди 3 години от ЗДвП отпаднаха дори необжалваемите глоби до 50 лв.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини