От х:

Днес в x:

КНСБ препитва кандидат-кметовете, Иванов не се яви

    Увеличаването на работните места и доходите на хасковлии бяха парещите въпроси, който КНСБ постави днес пред част от кандидатите за кмет за Хасково. Те бяха посочени на диспута между претендентите. Подобни форуми Конфедерацията организира традиционно преди местните избори по региони, обясни преди началото вицепрезидентът на синдикалната организация Чавдар Христов.

    Въпроси за развитието на общината, за повишаването на заетостта и доходите на населението повдигна председателят на местната организация Василка Иванова.

    В диспута се включиха трима от поканените четирима основни претендента за кабинета на пл. „Общински„1- Божидар Драганов от БСП, Добри Беливанов от ГЕРБ и Мюмюн Мюмюн от ДПС. Беливанов и Драганов бяха придружени и от кандидатите за съветници на своята партия - Таня Захариева и Нина Стойчева, както позволява регламентът. Масата на диспута, подготвена за Георги Иванов, остана празна.

    Още в началото на дискусията Василка Иванов предложи на кандидатите за кмет експертна помощ от специалисти в синдиката за участие в постоянните комисии към новия Общински съвет, който ще бъде сформиран след изборите на 25-ти октомври. Те могат да се включват при обсъждането на проблеми в сферата на образованието, здравеопазването, транспорта, икономиката и строителството, КНСБ имала и компетентни кадри в сферата на социалните услуги и такива,които могат да са от полза при  разработването на програми и проекти.

    И тримата кандидати одобриха идеята и посочиха, че експертите винаги са добре дошли. В качеството си както на доскорошен общински съветник, така и на юрист, Таня Захариева разясни, че експертите могат да участват само със съвещателен глас.

    Добри Беливанов пък направо покани синдикатите за участие с думите “Още отсега се чувствайте поканени!“.

    Оказа се, че и ДПС, и БСП имат сходни идея за осигуряването на работа в сектора на земеделието. Предложението на 32-годишния кандидат-кмет от ДПС Мюмюн Мюмюн, който направи много добро впечатление по време на диспута с доброто познаване на проблемите на региона, но и с конкретни решения за тях, е отдаването срещу минимална такса за ползване на общинска земя до 20 декара на производител. Мюмюн подчерта, че в момента има голям интерес към земеделието, и то от млади хора, но много от тях са безимотни, а и не могат да си позволят цените за наема.

    Подобно е и предложението от БСП. Кандидатът на партията столетница Божидар Драганов обаче посочи, че над 9 000 дка са картотекираните земи, собственост на общината, които пустеят и те могат да бъдат дадени безвъзмездно за обработка на фермери от общината. От БСП стигат още по-далеч, като предлагат общината да инвестира в дейности, които да обединят дребните производители в кооперации.

    На въпрос от публиката, сред която имаше синдикални лидери и членове на синдикални ръководства, за високата такса смет в Хасково, Беливанов отговори ,че категорично тя трябва да бъде преизчислена и следващият ОбС да посочи новата методика, по която да се формра. Кандидатът от ГЕРБ обаче е категоричен, че таксата не трябва да е обвързана с данък сгради.

    От БСП имат и готово предложение, според което таксата да се формира на базата на средното количество на човек изхвърлян боклук в населеното място, умножено по броя на жителите в едно жилище.

    Кандидатът на ДПС също обеща пълна ревизия на данъчната политика на общината.

    На въпрос към Беливанов от присъстващите как ще се пребори с бюрокрацията в общината ако стане кмет, той отговори: Елате в областна администрация и ще видите! Моят приемен ден е всеки ден! С общината трябва да стане същото!

    М. Манолова 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини