От х:

Днес в x:

Червена стена пропищя от бълхи и бездомни кучета

    Почти няма дете или възрастен от блоковете на Червена стена, срещу работилниците на ТМСС, който да няма поне една следа от бълхи. Глутница бездомни кучета, които се подвизават край кофите за смет в близост до блоковете, сее зарази наоколо и тормози хората.

    За това сигнализираха живеещите от блок 3 и 11.

    Майки с малки деца ежедневно преминават междублоковото пространство на прибежки от страх да не бъдат нападнати от кучетата.

    Глутницата е от около 7-9 животни. Тя се увеличила наскоро, след появата на ново котило, което се включило в обиколките на кучешката група.

    През деня глутницата се върти повече край контейнерите, но вечер настава истински ужас, тъй като се появява на детската площадка между блоковете, разказва Роза, която е баба на момче и момиче. Днес бабата разхождаше прохождащото момченце, но със страх. Внучката й, третокласничка, пък се страхувала да излезе сама от входа на баба си до другия - в който живее с родителите си.

    Заради кучетата детската площадка се е превърнала в бъхларник. Местните разказват, че застоиш ли се там повече от пет минути, особено ако си със светли дрехи, те се обсипват с черни точици.

    „Качват се по нас, носим бълхите и по домовете си. Ситуацията е, меко казано, ужасна“, разказва и Вардара Тодорова, която е майка на четиригодишните Александра и Божидар. Въпреки че жената взема всички необходими мерки да защити децата си от набезите на бълхите и непрекъснато ги пръска със специални спрейове, малката Александа все още има следи по телцето си от последното нахапване.

    Хората са събирали пари на няколко пъти, купували препарати и пръскали против бълхите, но няма оправия, докато бездомните кучета се въртят наоколо и сеят нови. Смятат, че акцията трябва да е по-масова и да се напръска целия район, затова търсят помощ от институциите. Хората се организираха и за подписка, която ще изпратят до община Хасково. В нея ще търсят съдействие от местната власт от една страна за решение на въпроса с глутницата, а от друга- за обезпаразитяването на квартала. Хората се оплакват и от свои съседи-учители, които хранят бездомните котки, а покрай тях се събират и кучетата.

    И докато очакват помощ от институциите, страхът у тях остава, тъй като само отпреди месец е последният случай в квартала, в който кучетата нападат човек. Жена, които отивала към контейнерите да изхвърли боклука си, била дърпана от глутницата за полата и съборена на земята. Само чудо и намесата на минувачи я спасили от нахапване.

    Разбираме, че има хора, които обичат животните, но човешкото здраве и живот са по-важни, а ние като граждани на тази община имаме право да търсим и искаме защита“, категорична е Роза.

    От РЗИ-Хасково обясниха, че всяка пролет издават задължително предписание към общината за пръскане на тревните площи превантивно.

    Потърсен за помощ шефът на Екопрогрес Коста Сарджев пое топката за решаването на проблема и покани на среща представители от блоковете на Червена стена. Той увери, че ще се направи всичко възможно, за да се помогне на хората, както за проблема с бездомните кучета, така и за справяне с бълхите. Той обаче посочи, че знае за съседката, която храни бездомни животни в района и че с приключването на практиката й трябва да се справят организациите на собствениците на домовете там.

    М. Манолова 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини